A kígyó a malajziai hatóságok becslése szerint akár nyolc méter hosszú is lehet, amivel (ha valóban így van) megelőzi még a korábbi világrekorder kígyót is.

 

A világ leghosszabb kígyója eddig egy Medusa nevű, 7,67 méteres hosszúságú, fogságban tartott piton volt. Malajziában azonban Medusa méltó ellenfelére akadt, a helyi munkások által megtalált állat ugyanis még előbbi kígyónál is termetesebb, mintegy nyolc méter hosszúságú volt, súlya pedig elérhette a 250 kilogrammot.

 

Medusa a sztár

 

 hirdetes_300x300  

A jelenleg világrekordot tartó kígyó ennél jelentősen (nagyjából 90 kilogrammal) könnyebb, megközelítőleg 159 kilogrammos volt. Medusa előtt egy 7,3 méter hosszúságú, Fluffy nevű kígyó volt a világrekorder, amely 2010-ben, 18 éves korában pusztult el.

 

piton2
Kép: aktuality.sk

 

Valamennyi korábbi világrekordot döntő kígyó fogságban élt, és kockás piton volt – ezek az állatok a vadonban akár jóval nagyobbak is lehetnek, mint a fogságban tartott példányok. Így noha a most megtalált, nyolc méteres állat óriásinak tűnik, 1912-ben egy olyan pitont lőttek le Indonéziában, amely a korabeli beszámolók szerint összesen tíz méter hosszúságú volt.

 

Építőmunkások találtak rá

 

A nyolc méteres kockás pitonra építőmunkások találtak rá, miközben egy felüljáró elkészítésén fáradoztak – ők értesítették a hatóságokat, akik a lakosság védelme érdekében végül – 30 perc alatt – elfogták a hatalmas hüllőt.

 

Amennyiben az állat az első becsléseknek megfelelően valóban nyolc méteres és 250 kilogrammos, úgy jó esélye van arra, hogy „ő” legyen a valaha elfogott legnagyobb kígyó.

 

 

A kockás pitonok Délkelet-Ázsiában, többnyire az erdős, vízközeli élőhelyeken találhatóak meg, de ahogyan most is, egyes példányok időnként akár az emberek által lakott területek közelébe is merészkedhetnek. A faj legnagyobb zsákmányai között a leírások alapján egy maláj medve, illetve több termetes háziállat (így felnőtt házisertések) is szerepelnek.

 

aktuality.sk/eloben.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!