Január 5-én és 6-án mutatják be a Duna Televízióban a Mária Terézia Ausztria uralkodó főhercegnőjéről, német-római császárnéról, magyar és cseh királynőről szóló kétrészes történelmi drámát. Ez az első olyan nagy volumenű film, amelyet a négy ország közmédiája, az MTVA, a szlovák RTVS, a cseh ČT és az osztrák ORF közösen készített.

 

A cseh közmédia kezdeményezése nyomán a négy köztévé közös finanszírozásában megvalósuló filmdrámát idén tavasztól őszig forgatták, főként csehországi helyszíneken, de részben Pozsonyban, Bécsben és Toscanában is. Az első jeleneteket egy Prága melletti skanzenben vették fel, a koronázási szertartást pedig a pozsonyi Szent Márton-székesegyházban.

 

A Mária Terézia születésének 300. évfordulója alkalmából készült film a Habsburg-házi uralkodó fiatal éveit mutatja be. VI. Károly lánya már kislány korában beleszeretett későbbi férjébe, Lotaringiai Ferencbe. A film azonban nemcsak egy érdekes szerelmi történetről szól, hanem egy politikai dráma is: bemutatja Mária Terézia uralkodásának kezdetét, a magyar királyi korona átvételét, és a királynőt 16 gyermekének anyjaként is láttatja.

 

 hirdetes_300x300  

A Mirka Zlatníková forgatókönyve alapján készült filmet az Amerikában élő, temesvári születésű Robert Dornhelm rendezte. A címszerepet az osztrák Marie-Luise Stockinger alakítja, I. Ferencet pedig Vojtech Kotek cseh színész.

 

A kétszer száz perces film egyik érdekessége, hogy minden színész az anyanyelvén beszél, hogy az adott ország televíziójában autentikus legyen, a külföldi színészeket pedig szinkronizálni fogják. A törté­nelmi drámában cseh, szlovák és magyar színészek egyaránt játszanak.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!