Az SaS támogatja a választási időszak lerövidítését és előrehozott választásokat akar. Addig ís egy Fico és Kaliňák nélküli kormány felállítására van szükség, a kormányfő és a belügyminiszter ugyanis gátolják a gyilkosság kivizsgálását és a nyomok eltüntetésén dolgoznak – hangzott el az SaS hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján.

 

„Maradjatok a tereken” – szólított fel a párt, mely hétfőn, március 18.00 órára „Soha többé” címmel  nyilvános rendezvényt szervez Kassán. Azért keleten, mert innen indultak a jelenlegi gyilkossági-ügy szálai.

 

Jana Kissová pártja nevében szemenszedett hazugságnak nevezte Kaliňák állítását, hogy 10 millió eurós ÁFA- visszaigénylést fizettek volna ki a Vadala-klánnak. Egyik ezzel kapcsolatos tárca sem volt ugyanis abban az időben az SaS irányítása alatt.

 

 hirdetes_300x300  

Galko: Kaliňák és a NAK vezetője is gyanusított

 

A NAKA vezetőjének Ľubomír Galko szerint nem volt mit keresnie a helyszínen, Kaliňák ráadásul ezzel kapcsolatban hazudott, amikor azt mondta, hogy Antonino Vadala és társai korrupciós ügyei miatt érkezett a helyszínre, csakhogy a rendőrség ekkor még nem tudhatta, milyen ügyön dolgozott Ján Kuciak.

 

„Ezt csak a gyilkosság megrendelője és elkövetője tudta. Robert Kaliňák így saját magát és a NAKA vezetőjét is a feltételezett gyanúsítottak közé helyezte, azaz, hogy tudtak minderről.”

 

Az SaS képviselői a sajtótájékoztatón több súlyos hiányosságra is rámutattak a rendőrség munkáját illetően. Többek között, hogy 11 nap után kérték csak a nyilvánosságot a nagymácsédi felvételek archiválására.

 

A legkeményebben Lucia Nicholsonová (SaS), a parlament alelnöke fogalmazott.

 

Ismertette az elmúlt napok eseményeinek időrendi sorrendjét, rámutatva, hogy Robert Fico február 27-én az újságíróknak azt mondta, hogy Kuciak és menyasszonya szerdán halhatott meg.

 

Több súlyos rendőrségi hiba

 

„Hogy lehet, hogy Robert Fico ilyen információkkal rendelkezik, melyek csak a nyomozati anyagból származhatnak? Hozzáfér? A miniszterelnök a nyomozó csapat része? Ha igen, miért?“ – tette fel a kérdést Nicholsonová.

 

Rámutatott továbbá arra is, hogy Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány valószínűleg tudatosan vezethette félre az embereket, amikor a két drogos gyanúsítottról szólt. Beszélgetésüket még pénteken hallgatták le, miközben Fico szavai szerint Kuciakék ekkor halottak voltak.

 

„Miért tette közzé ezt a dezinformációt? Milyen célja volt vele?”

 

– kérdezte Nicholsonová.

 

Az SaS nem érti azt sem, hogyan lehetett legálisan fegyverük Vadaláéknak, az Olaszországban a helyi rendőrség által már vizsgált maffiához közeli embereknek?

 

„Robert Kaliňák és Robert Fico a szervezett bűnözés tagjai. Az egyedüli céljuk a maradásra hogy eltüntessék a nyomokat. És nem csak az olasz maffiára vonatkozókat“

 

– zárta Nicholsonová.

 

Sulík: Bugártól nem várok semmit

 

Újságírói kérdésre válaszolva Richard Sulík pártelnök elmondta, hogy kedd után, amikor lejár a kormánynak adott ultimátum, készen állnak rendkívüli parlamenti ülést összehívni Fico leváltására.

 

„Bugártól e téren túl sokat nem várok, de Švejnától, Šebejtől, Žitňanskától azt várom, hogy rájönnek, hogy már túl messzire jutottunk. Elég, ennyi volt és nem tovább. Tisztességes ember ilyen helyzetben nem maradhat csendben”

 

– fogalmazott az SaS elnöke.

 

Körkép.sk

Nyitókép: reprofoto Fb

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!