A török líra lejtmenete okozta piaci bizonytalanság egyelőre nem okozott károkat a szlovákiai gazdaságnak. Az európai bankokon keresztül azonban hatással lehet az európai gazdaságra, elsősorban a spanyol, olasz és francia bankok vannak veszélyben.

 

A török líra árfolyamának zuhanórepülését csak részleges sikerrel tudta mérsékelni a keddi árfolyamkorrekció. A líra múlt hét csütörtöktől elvesztette dollárhoz mért értékének 24 százalékát, a török vállalatok pedig a fizetésképtelenség szélére sodródtak (ennek hátteréről lásd kapcsolódó írásunkat lejjebb).

 

Elemzők szerint a török válság hatással lehet az eurozóna gazdaságára, főleg a dél-európai bankokon keresztül. A spanyol, olasz és francia pénzintézetek jelentős kitettségekkel rendelkeznek Törökországban, és nagyon úgy tűnik, hogy ezeket a követeléseket nem fogják tudni behajtani – legalábbis így vélekedik a Saxo Bank pénzpiaci stratégája, John J. Hardy.

 

 hirdetes_300x300  

A kialakult krízis a valuta árfolyamokon, a kötvényeken és részvényeken keresztül a fejlett gazdaságokat is hátrányosan érinti majd. A közvetlenül érezhető hatás egyelőre várat magára.

 

Hardy szerint az euró árfolyama fokozatosan süllyedt az utóbbi időben, ami az Unió megosztottságára vezethető vissza a bankok kisegítése kapcsán kialakult vitában. A török válság miatt további süllyedésre lehet számítani ugyan, ám ez nem lesz látványos, mert bár az EU-török kereskedelmi volumen mintegy 90 milliárd euró, százalékos arányban csak kis részét teszi ki az EU kereskedésének (saját határain kívül).

 

A török vezetésnek kemény intézkedéseket kell hoznia, és egyesek nem zárják ki, hogy restruktualizálni fogják a török vállalatok európai bankoknál felvett hiteleit – magyarul: elengedik nekik a tartozás egy részét vagy egészét. Ezt pedig hosszú időre megemlegeti az uniós tagsággal is kacsingató kis-ázsiai ország: a külföldi hitelezők aligha fognak pénzt adni a török bankoknak.

 

Teraz.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!