A Szlovák Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint 2016 februárjától 2017 februárjáig összességében néhány százalékkal nőttek a szlovákiai bérek. Ez persze nem minden ágazatra egyformán igaz, de a nagykereskedelemben, közlekedésben és áruszállításban illetve az iparban dolgozók örülhetnek a legjobban.

 

A februártól februárig a vendéglátás és éttermek ágazatában 7,3 százalékkal nőttek a bérek, a nagykereskedelemben 4,4 százalékkal, a kiskereskedelemben 4,3 százalékkal, a raktározásban 3,8 százalékkal, az iparban 3,1 százalékkal, és az építőiparban mindössze 1 százalékkal nőttek a reálbérek.

 

6,4 százalékkal csökkent azonban a telekommunikációban és IT-ben dolgozók fizetése, igaz, hogy Szlovákiában ők kerestek (és még mindig ők keresnek) a legjobban (cca. 1800 euró bruttó fizetéssel).

 

 hirdetes_300x300  

 

Infografika: HNonline.sk

 

A Statisztikai hivatal szerint a foglalkoztatottság is nőtt, leginkább az szállodaiparban (9,2 százalékkal), az éttermek és vendéglők körében (8,2 százalék) és a használtautó-kereskedés és autószerelés ágazatban (6,8 százalék). Az első kettő ágazathoz hozzá kell fűzni, hogy hamarosan indul a turistaszezon, a foglalkoztatottság ilyen bővülése tehát csak időszaki jellegű.

 

Csak egyetlen ágazatban csökkent valamelyest a foglalkoztatottság: az építőiparban (0,5 százalékkal).

 

HNonline.sk

Nyitókép: ihned.cz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!