Krízisponthoz érkezett az szlovákiai autóipar, és idén eldőlhet, hogy megtartja, vagy elveszti versenyképességét –mondta Juraj Sinay, a Szlovákiai Autóipari Szövetség (ZAP) elnöke.

 

A Szövetség adatai szerint Szlovákia tavaly megőrizte világelső helyét az 1000 főre eső legyártott gépkocsik számát illetően (189), de némi csökkenés tapasztalható az autók számát illetően. 2016-ban 1,04 millió autó gördült le a szlovákiai gyártósorokról, 2017-ben valamivel kevesebb, nagyjából 1,025 millió darab.

 

Nőtt ellenben az új gépkocsik értékesítésének száma, 8,99 százalékkal, vagyis összesen  108 279 új személyautó került nyilvántartásba.

 

 hirdetes_300x300  

A foglalkoztatottak száma az előző évhez képest 4,2 százalékkal emelkedett.

 

Krízispont

 

Sinay elmondása szerint a 2018-as év kulcsfontosságú lesz az autóipar számára, vagyis idén eldől, hogy Szlovákia képes-e megtartani versenyképességét, vagy az egyik tapasztalt növekedésnek vége szakad.

 

A némileg borúlátó előrejelzést a ZAP elnöke a vállalkozói környezet állapotával magyarázza.

 

„A fő kérdés az, hogy az autóipari beszállítók megállnak-e az ország határainál van sem. (…) Vannak olyan szándékok, miszerint a beszállítók a szlovákiai államhatárokon kívül hoznak létre telepeket. Erre a kihívásra a szlovák kormánynak reagálnia kell”

 

fogalmazott. Mi akadályozza a beszállítók szlovákiába költözését. Sinay szerint öt fő kihívásra vezethető vissza a jelenés: a szakképzett munkarő hiányára, a gyenge oktatási és képzési rendszerre, a szociális csomagok okozta anyagi terhekre, a lemaradásra a kutatás és fejlesztés valamint a felsőoktatás területén, illetve az új technológiák fejlesztésének hiányára.

 

Az oktatási képzésnél Sinay kiemelte a duális képzés kihasználatlanságát. Elmondása szerint 12 ezer diákra lenne igény a programban, de csak 2500 jelentkezett. (A duális képzési program kudarcának hátteréről itt írtunk.)

 

Leállították a PSA autógyár nagyszombati bővítését

 

Kiszolgáltatott helyzetben

 

A szlovákiai autóipar több mint 130 ezer embert foglalkoztat, a ipari termelés 44 százalékát adja, az ország exportbevételeinek 35 százalékát biztosítja, és a bruttó hazai termék 13 százalékát adja.

 

Vagyis, ha megfordul a trend, és a szlovákiai autóipar hanyatlásnak indul (akár a munkaerő, akár a külső kereslet hiánya miatt), 10 százalékos kiesés 1,3 százalékkal csökkentené a GDP-t (cca. 1milliárd euró).

 

Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

Nyitókép: hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!