A világ egyik legpatinásabb szupersport-márkájánál nyilván úgy gondolták: ha a Porschének, Bentleynek, Maseratinak vagy a Jaguarnak lehet szabadidő-autója, nekünk miért ne lehetne? Pláne, hogy a hírek szerint rövidesen a Rolls-Royce is előrukkol valami ilyesmivel… Az elmélkedést tett követte, és az eredményt éppen ezekben a napokban ismerhette meg a világ. Leleplezték ugyanis a Lamborghini Urust, amely vitathatatlanul a világ első szupersport szabadidő-autójának tekinthető.

 

 

 

 hirdetes_300x300  

Méreteit tekintve monstruózus járműről van szó: hossza meghaladja az 5, szélessége pedig a 2 métert. Magassága (1,64 m) viszont, nyilván a sportos vérvonalra való tekintettel nem éri el a szabadidősök átlagát. Ám ha már a vérvonalnál tartunk, azt itt természetesen nem a méretek jellemzik elsősorban, hanem a brutális erő.  A négyliteres, ikerturbós, alumínium V8-as ugyanis 650 lóerő leadására képes, nyomatékénak csúcsa pedig – 2250 és 4500 motorfordulat között – ugyancsak gigászi 850 Nm.

 

Ennek a potenciálnak köszöntetően a 2,2 tonnás autó 3,6 (!!!) másodperc alatt sprintel százra, 12,8 másodperc alatt éri el a kétszázas tempót, csúcssebessége pedig 305 km/óra.  A váltó nyolcfokozatú automata, az alapon 40/60 százalékban eloszló összkerékhajtást pedig a központi Torsen differenciálmű 13/87, illetve 70/30 százalékos határok között változtathatja meg.

 

 

 

Mi több, a Strada (utca), Terra (terep), Neve (hó), Corsa (pálya) és Sport vezetési üzemmódok valamelyikének megválasztásával a hátsó két kerék közötti nyomatékelosztás is külön variálható.

 

Ezzel a csodálatos alkotással tehát egy újabb, mégpedig rendkívül attraktív szegmenst hódítottak meg a szabadidő-autók. A következő meglepetés talán egy Ferrari crossover lesz…?

 

Vas Gyula

Fotó: Lamborghini

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!