Advent a Krisztusra várakozás ideje, amikor „fel kell szítanunk magunkban a hit és a szeretet lángját”. Ez a szeretet pedig együttérzésre és szolidaritásra kötelez az üldözött keresztényekkel – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szombat este a budapesti Szent István-bazilikában Advent első vasárnapjának apropóján.

 

Az adventi időszak várakozásban telik, az Úr eljövetelét várják a hívők. Régebben kisböjtnek nevezték ezt az időszakot.

 

Mi az advent?
Az advent szó jelentése a keresztény kultúrában eljövetelt jelent a karácsonyt megelőző 4. vasárnaptól karácsonyig (december 25.) tart. 
advent
Kép: egeszsegtukor.hu
Mikortól tartjuk ezt a hagyományt?
Az Advent eredete a 4. századra nyúlik vissza. VII. Gergely pápa ekkor határozta meg az adventi vasárnapok a számát. Advent első vasárnapja, a keresztény egyházi év első napja mindig november 27. és december 3. közé esik.
A katolikus egyházban advent liturgikus színe a lila (viola), mely a bűnbánatot, a szent fegyelmet és összeszedettséget jelképezi. Advent harmadik vasárnapján, örömvasárnap, az Úr eljövetelének közelségét ünneplik; e nap liturgikus színe a rózsaszín.
Milyen jelentősége van a 21. században az adventnek?
Ma már nem csak a szogorúan vallásos emberek tartják ezt a keresztény szokást. Adventhez kapcsolódik az adventi koszorú készítése, amely mára már szintén nem csak a hagyományos színekben jelenik meg. Adventi koszorút a 19-20. század óta szokás készíteni.  Az adventi koszorú fenyőágakból készült alapból és 4 db gyertyából állt .
Hagyományosan a gyertyák színe: az első kettő és a negyedik lila (bűnbánat), a harmadik rózsaszín, a közelgő ünnep feletti öröm miatt. Ma már az adventi koszorúk minden formáját megtaláljuk a boltokban. A hagyományostól az extravagánsig. Többségben még mindig kör alakú, de a gyertyák színei igen változatosak lehetnek. 
(egeszsegtukor.hu, nol.hu)

 hirdetes_300x300  
Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!