Csütörtök reggel otthonában, a minnesotai Chanhassenben fekvő Paisley Park komplexum liftjében holtan találták az amerikai zenészt, énekest és dalszövegírót, Prince-t. A populáris zene egyik legnagyobb ikonja 57 éves volt.

 

Prince az 1980-as években vált nemzetközi sztárrá. Olyan híres slágerek fűződnek nevéhez, mint a Purple Rain vagy a Sign O’ the Times. Karrierje során 100 millió lemezt adott el.

 

Prince az utolsó pillanatig játszott. A múlt héten Atlantában lépett fel a Piano & Microphone turné keretében.

 

 hirdetes_300x300  

Már nem tudták menteni

 

Prince hetek óta influenzával bajlódott. Magánrepülőgépének nemrég Illinois államban kényszerleszállást kellett végrehajtani, hogy kivizsgálják. Tegnap, április 21-én, újra riasztották a mentőket. A rendőri és a mentőegységek 9 óra 43 perckor értek a helyszínre. Prince ekkor már nem volt aeszméleténél. Megpróbálták újraéleszteni, ami nem járt sikerrel.

 

A Prince halálát bejelentő segélykérő hívás leiratát itt olvashatod.

 

Élete és nevének eredete

 

Prince, polgári nevén Prince Rogers Nelson-ként született 1958. június 7-én Minneapolis. Apja Lewis Nelson dalszövegíró és zongorista, anyja Mattie Della dzsesszénekes volt, mindketten afro-amerikaiak. Nevét apja művészneve után kapta, aki Prince Rogers néven lépett fel. Apja egyszer azt nyilatkozta, azért nevezte el fiát hercegnek, mert „azt szerettem volna, hogy megtegyen mindent, amit én akartam”.

 

RTROL2L
Prince feleségével, Manuela Testolinivel Hollywoodban. (Kép: NOL).

 

Zenéje és munkássága

 

Prince többféle zenei stílusban alkotó, stílusötvöző, új hangzásokat létrehozó kísérleteiről ismert művész volt. Első két albumát a R’n’B és a pop hangzás jellemezte. E lemezek felvételekor gyakorlatilag minden hangszeren ő játszott.

 

https://www.youtube.com/watch?v=F8BMm6Jn6oU

 

1980-as Dirty Mind albumától számítják az ún. Minneapolis sound korszakát, mely sajátos keveréke a funky, rock, pop, szintipop és new wave hangzásnak. Munkásságában a fentiek mellett a soul, blues, pszichedelikus, dzsessz, hip hop is megjelentek. Prince-re jellemző volt a zenei stílusokkal folytatott kísérletezés, extravagáns és nagyvonalú színpadi megjelenés, és – főleg a 80-as években – gyakran szókimondó, szexuális témájú szövegek felbukkanása.

 

„A zene végül is csak zene. És ha jól érzed magad tőle, akkor jó” (PRINCE)

 

Az 1980-as Dirty Mind-on a Head az orális szexről, és a Sister egy vérfertőző kapcsolatról gyorsan megalapozta Prince szexközpontú imázsát, egyszersmind a rádiók alig találtak tőle lejátszató szövegű dalokat. A Purple Rain albumon szereplő Darling Nikki szövegének nagy szerepe volt az USA-ban a Parental Advisory: Explicit Lyrics matricák kötelező bevezetésében.

 

Mayte-Garcia-and-Prince-perform-on-stage
Prince excentrikus személyisége, szexuális túlfűtöttsége, cenzúrázott dalai és kiszámíthatatlan viselkedése révén az öntörvényű sztárok közé emelkedett. (Kép: Mirror.co.uk).

 

Oscar díj

 

1984-ben készített „Purple Rain” című koncertfilmjének betétdalaiért Oscar-díjat kapott. Under the Cherry Moon című második filmje bemutatásakor megbukott, később viszont kultuszfilm lett. Harmadik filmje, a Graffiti Bridge mérsékelt sikert aratott.

 

Prince a Szigeten

 

Magyarországon 2011. augusztus 8-án lépett fel először, a Sziget fesztivál nulladik napján adott ízelítőt szerteágazó és behatárolhatatlan zenei stílusából. A fesztivál fennállásának talán eddigi legnagyobb dobása volt a koncert megszervezése.

 

Prince fellépése minden idők legjobban hangosított Szigetes koncertje volt. A rohangáló popherceg beverekedte magát az elmúlt évek tíz legjobb fesztiválprodukciói közé. Meglepetés volt, amikor az utolsó előtti ráadásszámnál  felhívott 15-20 embert táncolni a nagyszínpadra.

 

„Csak ti öregedtek, én nem” – mondta az egyik szám után, amit a közönség kénytelen volt elhinni, mivel hiába próbáltak volna pihenni, Prince nem hagyta.

 

69812
Prince a Sziget 0. napján 2011-ben (Kép: zene.hu)

 

Érdekességek Prince-ről

 

1. A popherceg alig 157 centiméter magas volt, amit tűsarkú cipők viselésével kompenzált.
2.  Extravagáns öltözködési szokásairól volt ismeretes.
3. Talán egyeseknek feltűnhetett már, hogy nem nagyon találni népszerű Prince-számokat az ismert zenemegosztón. Prince ugyanis vehemensen védelmezte szerzői jogait. Egyszer egy koncerten saját feldolgozásban előadta a Radiohead Creep című számát – aztán jogi lépésekkel fenyegetve rendre letiltatta a YouTube-ról az ekkor róla készített felvételeket.

 

https://www.youtube.com/watch?v=OGXBUZhBYG4

 

„Nem látom be, hogy miért kellene odaadnom a zenémet az iTunesnak vagy bárki másnak. Nem fizetnek érte, és dühösek lesznek, ha nem kapják meg” – mondta el Prince.

 

4. Rendkívül termékeny dalszerző volt. Összesen 39 stúdióalbumot adott ki, és rebesgetik, hogy a Paisley Parkban fenntartott stúdiója még több albumnyi felvételt rejteget. Úgy tudni, van felvétel, amelyet kifejezetten arra szánt, hogy a halála után jelenjen meg.

 

Ha Prince-számot akarsz hallgatni, kapcsold be a rádiót!

 

Excentrikus személyisége, szexuális túlfűtöttsége, cenzúrázott dalai és kiszámíthatatlan viselkedése révén az öntörvényű sztárok közé emelkedett, ám még legnagyobb bírálói sem vonták kétségbe mély elhivatottságát a zene iránt, mint ahogy hihetetlen tehetségét és muzikális tudását sem.

 

Wikipedia/Nol.hu

Nyitókép: Smh.com.au

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!