A Szlovák Kulturális Minisztérium az Európa Unió Integrált Regionális Operációs Programja keretében (IROP) vissza nem térítendő támogatási pályázati programot írt ki a szlovákiai kreatív kultúra és ipar mozgósítása, támogatására.

 

A feltételeknek eleget tevő pályázók maximum 200 ezer EUR támogatást kaphatnak, melynek egyik fontos feltétele, hogy legalább három évre kiterjedően fenntartható munkahelyeket kell létesíteniük.

 

A beadási határidő egyelőre február 28.

 

 hirdetes_300x300  

A programot és annak részleteit Rigó Konrád (Most-Híd jelöltje), a Kulturális Minisztérium államtitkára egy beszélgetés keretében Füleken is bemutatta. A pályázatot a kiírás értelmében 2017. február 28-ig kell leadni, de mint az a beszélgetésen elhangzott, valószínű, hogy a határidőt március végéig meghosszabbítják.

 

Rigó Konrádot Agócs Attila, Fülek város polgármetere mutatta be. Felvétel: Puntigán József.

Mi tehát a kreatív ipar és mit értünk kreatív kultúra alatt 2017-ben, Szlovákiában? – kezdte rövid összefoglalóját Rigó Konrád.

 

Európa kicsit másképpen értelmezi a kultúrát, mint azt tesszük mi itt, Közép-Európában. Számunkra olyan, mint amikor a gazdásági élet minden szereplője termel valamilyen anyagiakban is kifejezhető értéket, adót fizetnek, a kultúra pedig egyfajta „úri huncutság”, amelynek résztvevői elköltik az előbbiek által kitermelt pénzeket.

 

Európa, de a világ is úgy gondolja, hogy a kultúra nemcsak művészet, de termelhet anyagilag értékelhető terméket, azaz pénzt. Ez nemzetgazdasági szempontból is érdekes lehet. Főleg azért, mert a legtöbb kreatív ember éppen a kultúra területén dolgozik. Az Európa Unió, de Szlovákia törekvése is az, hogy ezen az alapon újat, érdekeset, kulturális alapokon nyugvó ipart hozzon létre és támogassa ennek elindítását.

 

Erre a célra több, mint 200 millió eurot hagytak jóvá, amely két részre van elosztva.

 

  1. Centralizált támogatás, azaz amit az állam, annak szervezetei és intézményei szeretnének megvalósítani.

  2. Decentralizált támogatás, amit a jelzett pályázati kiírás tartalmaz.

A centralizált támogatás keretében minden kerületi székhelyen egy nagy kreatív központot, inkubátor házat alakítanak ki, amelyek munkatársai azon fognak dolgozni, hogy egyfajta mágnesként hassanak a régiójuk, a kerületben ténykedő alkotókra, szervezetekre, vállalkozókra.

 

Rigó Konrád. Felvétel: Puntigán József.

A nyitrai központ például a fafeldolgozó iparra, az ezzel foglalkozó kézművesekre fog összpontosítani. A központ megvásárolja a tevékenységhez szükséges eszközöket, gépeket, berendezéseket, melyeket a kisiparosok egyébként nem engedhetnének meg maguknak. A területen ténykedő iparosok ezután kedvezményes feltételek mellett használhatják majd ezeket,  az elkészült termékeket pedig a központ segítségével (is)  eljuttathatják a külföldi piacra.

70 millió euró decentralizált támogatásokra

 

A decentralizált támogatásra 70 millió euró lett elkülönítve. Ezek az ún „de minimis” projektek. Ez azt jelenti, hogy a kérelmezők 50 ezer és 200 ezer euro vissza nem térítendő támogatást kaphatnak. Mint az a beszélgetésen elhangzott, ehhez hasonló felhívás eddig még nem jelent meg, s valószínűleg már nem is fog . Nem szükséges hozzá határon átnyúló  együttműködés sem! Ha tehát valakinek van használható, kreatív ötlete, most kell élnie a lehetőséggel!

 

A kérelmezők körébe tartoznak a szabadfoglalkozású alkotók, kisiparosok, a kis- és középvállalkozók, gazdasági tevékenységet felmutató, tehát adót fizető polgári társulások, nonprofit szervezetek. Fontos kitétel viszont, hogy ezekben a szervezetekben a települések részesedése legfeljebb 25 %-os lehet.

 

Felvétel: Puntigán József.

A kérelem értékelésének egyik kulcsfontosságú része, hogy munkahelyeket kell kialakítani – minden 50 ezer euró támogatás fejében egyet. Ezeket a munkahelyeket azután három éven keresztül fent is kell tartani.

 

A másik kulcsfontosságú terület, hogy a pályázónak egy nem technológiai jellegű újítást kell tartalmaznia. Az általa addig alkalmazott technológia módosítását, vagy egy teljesen új terméket, szolgáltatást hoz létre. Olyan változást, fejlesztést vezet be, amellyel a későbbiekben hozzáadott értéket termel. Tehát többletpénzt keres vele, amit azután a kialakított munkahelyek fenntartására fordíthat.

 

Felvétel: Puntigán József.

Az egyik fő szempont a munkahelyteremtés

A támogatás összegét új technológiák megvásárlására, üzleti stratégiák megtervezésére, reklámra, propagációra, a projektben segédkező szakemberek megfizetésére stb. lehet használni. A kialakított munkahelyekre felvett alkalmazottak bérére viszont nem!

 

Maga a projekt egy éves időtartamú, a kialakított munkahelyeket pedig három évig kell fenntartani.

 

A projektre vonatkozó további részletekről bővebben itt lehet olvasni.

Felvétel: Puntigán József.

Megfontolandó tanácsként hangzott el, hogy akik pályázni szeretnének, először foglalják össze mit szeretnének csinálni, s konzultálják azt a minisztérium projektfelelős munkatársaival, akik készséggel állnak az érdeklődők rendelkezésére.

 

Rigó Konrád a beszélgetés részeként elmondta azt is, hogy komoly változás várható a kisebbségi kultúra támogatásának módszerében. A Körkép.sk erről kérdezte.

 

A Kisebbségi Alapról már volt Füleken egy találkozó, ahol ismertetve lettek annak alapelvei

 

Igen, akkor ez Solymos  László, képviselői javaslataként került a parlament elé, amely első olvasatban átment, a másodikban viszont már nem. Miután a Híd kormánykoalícióba lépett, ezt a javaslatot betette a kormányprogramba. Ettől a ponttól kezdve ez a kormány javaslata, melynek  kidolgozását a kulturális minisztérium kapta feladatul.

 

Az eredeti javaslat eléggé át lett alakítva, az alapkoncepció, az önkormányzatiság, a kulturális önrendelkezés elve viszont megmaradt. Ez a lényege! Remélhetőleg ez fog megvalósulni 2018-től.

 

Felvétel: Puntigán József.

Ez tehát már biztosra vehető?

 

Igen, . A parlamentnek meg kell majd szavaznia. A tavaszi ülésszak során a parlament első- és második olvasatban is meg fogja tárgyalni a törvényjavaslatot és nagy valószínűséggel támogatni fogja azt.

 

Az említett füleki találkozón a  jelenlévők többsége arra volt leginkább kíváncsi, hogy a regionalitás hogyan fog tükröződni a bizottságok  összetételében. Egészen természetes módon vetődött ez fel, hiszen Nógrád, benne Fülek is nem a tömbmagyarság területéhez tartozik. Ennek megfelelően a nyugat szlovákiai területhez viszonyítva itt lényegesen kevesebb szervezet működik.

 

Hogyan fog érvényesülni a bizottságban a regionalitás elve?

 

Most a bizottságok minden tagját az igazgató nevezi ki. A javaslat szerint ezután csak kettőt nevezhet majd ki, a többi hármat az országban működő civil szerveztek képviselői választják majd meg. Minden szervezet regisztráltathatja majd magát és részt vehet a szavazáson.

 

A választás konkrét feltételrendszerét az alap létrejötte után az igazgató feladata lesz kidolgozni. A törvény elfogadása után lesz egy miniszteri rendelet, amely reméljük, szintén ki fog erre is térni. Elemezzük a helyzetet, bizonyosan fogunk találni olyan megoldást, amely súlyozni tudja majd a régiókat.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!