„A Hollókői Húsvéti Fesztivál kicsiny falunk leghíresebb és a legnagyobb rendezvénye, melyen a látogatók élményeket gyűjtve megtapasztalhatják az igazi paraszti élet hagyományait és élő tradícióit.“ – olvasható a festői dombok között rejtőzködő,  az UNESCO Világörökség részét képező falu meghívójában, amellyel az egyik legnagyobb látogatottságú rendezvényére hívja látogatóit.

 

A hétvége három napján több ezren érkeznek ide, hogy belekóstoljanak az egykori, de nem is kicsit a mának módosított hagyományokba.

 

Hollókő a várból. Felvétel: Puntigán József.

 

Keveréke ez az ünnepi forgatag a múltnak és a jelennek, a hagyományoknak és az üzletnek. A falu apraja nagyja népviseletet önt magára, előkerülnek a vízzel telt vödrök, a locsolkodó legények, leány és nő nem marad itt szárazon. Folklórbemutatók, ínycsiklandozó ételek, kézművesek várják a a határokon innen és azon túli látogatókat.

 hirdetes_300x300  

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Most azonban nem ezt a tömeget szeretném bemutatni, hanem a falut és annak kiragadott hangulatait. Nagycsütörtökön jártam, jártunk itt. Az utcákon, tereken, házak melletti kertekben csend és béke honolt. Fekete viseletben, késő délután jobbára idős nők és férfiak igyekeztek a templom felé.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Az egyik vendéglőben ebédelve kérdésünkre a helyi lakosok egyike megjegyezte:

[stw]

„Holnap már mozdulni sem lehet itt, ember ember hátán lesz itt.  Reggeltől estig fenn leszünk.”

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Magyarország 1985-ben csatlakozott a Világörökség Egyezményhez, két évvel később 1987. december 11-én világhírű helyszínek mellett (Athén – Akropolis, London – Westminster Apátság, Pisa – Pisai Ferdetorony, Velence, Kínai Nagyfal) a két magyar helyszín egyikeként 67 házával Hollókő Ófaluja is felkerült a listára.

 

Nyíló körtefa. Felvétel: Puntigán József.

 

Nem skanzen ez, hanem egy élő falu, ahova bármikor lehet érkezni. Csendes hétköznapokon, hétvégeken, ünnepnapokon.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A eredeti  palóc hagyományok szerint épült házai a 17. század végéig fából, alapozás nélkül épültek fel. Házai többször leégtek, az 1909-es nagy tűzvész után a jobbára vályogtéglából emelt házakat kőalapokra helyezték, tetejükön a zsindelyt  ekkor váltották fel cserepekre, cserépzsindelyekre. Mai arculatát, formáját az Ófalu 1911-ben nyerte el.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A település közepén, mondhatni a szívében áll a kicsiny, Szent Márton tiszteletére felszentelt templom, amely a falu emblematikus épülete. A téglalap alaprajzú, fatornyos, zsindelytetős katolikus templom 1889-ben vályogból és terméskőből  készült. Egy 1862-ben már itt állt, gúlasisakos toronyhoz építették hozzá.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A szentély a mai templom előterévé alakult. Szépsége az egyszerűsége. Fehér falak, egyszerű oltár, fapadok. Egy felújított Szent Márton oltárkép, egy, a Felvidékről származó, XVII. századi népi faragású Pieta-szobor, amely Szűz Máriát ábrázolja ülő helyzetben, ölében a keresztről levett halott Jézussal. Nem tömegek befogadására készült. Tornya egyetlen szög felhasználása nélkül épült.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A falu 2,5 milliárd Ft-os forintos (mintegy 8,3 millió eurós) Európai Uniós támogatással az elmúlt néhány évben megújult.

 

Felújítás, 2014. Felvétel: Puntigán József.

 

Új kőburkolatot kapott a főutca, kétoldalt futó kövezett vízelvezető árkokkal. Némi büszkeség számomra, hogy az új „kockakövek“ Nógrád túloldaláról, Fülekről és környékéről kerültek ide.

 

A kockakövek. Felvétel: Puntigán József.

 

Sétálgatva rajtuk akaratlanul is gondolhattam erre. Az eredeti burkolat, a korábbi göröngyös út és kövezet a feledés homályába merült. Kicserélték az utca alatt futó csatornahálózatot, csatorna fedeleit most már hollókői címer díszíti.

 

A felújítás. Felvétel: Puntigán József.

 

Egy másik határon átívelő pályázatból a Kertek-alja tanösvény vezet a patak partján. Egykor a patak mellett kendert, takarmányt, gyógynövényeket is termesztettek. A pályázat másik fele a „Mocsolya park“ a szlovákiai testvérfaluban, Kalondán készült el.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Több ház is felújításra került, új bemutatóhelyek, parkoló és látogatóközpont, valamint új színpad lett kialakítva.  Az Ófalu házainak többségét már nem lakják. Önkormányzati tulajdonban vannak, az idegenforgalom, a turisták szolgálatában állnak. Kézművesek otthonai,  vendégházak, melyek egész évben várják a turistákat. Akik jönnek is.  A csendes hétköznapon kevesebben, tavasztól őszig többen, a nagy fesztiválokon (Pünkösd, Szüreti mulatság, Szent Márton Napi Mulatság Várjátékok) pedig ezres nagyságban.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A falu felé magasodó hegytetőn álló középkori vár is megújult, egykori romos falai új életet kaptak. Még az 1960-as években kezdték rekonstruálni. A kiegészült falakat nézve nem vagyok meggyőződve arról, hogy azok elnyerik a tradicionális értékeket valló műemléki szakemberek dicséretét.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

De vannak és jó közöttük sétálni. Az újonnan kialakított, fedett termeiben létrehozott kiállítások, azok berendezései a korabeli hangulatokat idézik. Az akkori életmód, középkori konyha, viseletek, vártörténet. S ami talán a legszebb, felkapaszkodva a tetejére, udvarainak lócáin pihengetve parádés kilátás tárul elénk a dimbes-dombos tájra.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A falu és vár története  a 13. századig nyúlik vissza. A Hollókői várat a tatárjárás után kezdték el építeni a falu melletti Szár-hegyen. Az erődítményt 1310-ben említik először írásban Castrum Hollokew néven. A helyhez fűződő legendás történetekben fontos szerepet töltenek be a hollók. Ezek a madarak lebontották a várat, elhordták köveit, hogy kiszabadítsák az elrabolt és ott őrzött asszonyt.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A falu a török hódoltság idején elnéptelenedett, a 18. század elején nemes községként jegyzik. Jelentős fejlődést hozott a falunak a 19. század, amikor kialakították a szőlőterületét.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A hagyományos egyszerűséget kevésbé kedvelő luxust igénylőknek sem kell távol maradniuk a faluból. A Hotel Castellum Hollókő, négycsillagos szálloda 2016 őszén nyílt meg. Magánberuházásból, több mint 2 milliárd forintos befektetéssel. Ez a megye legrangosabb szállodája.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Látva ezt azt, barangolva az utcákon, tereken, be-be pillantva a házak közé és mögé, érezve és élvezve a helyi vendéglátás kedvességét, akarva akaratlanul is elgondolkoztatott, hogy úgy 50 kilométerrel északabbra miért hiányzik valami nagyon hasonló. Értékek ott is vannak, nem is kevés.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!