A Nemzeti Vágta legnagyobb felvidéki vesztese Érsekújvár lovasa, aki nem állhatott rajthoz

 

P. Vonyik Erzsébet

 

Előzetesen még arról írtunk, hogy 5 felvidéki lovasnak szurkolhatunk szombaton a Hősök terén a X. Nemzeti Vágta előfutamaiban. A Millenniumi emlékmű körül kialakított különleges pálya rajtvonalára azonban nem minden felvidéki lovas sorakozhatott fel.

 

 hirdetes_300x300  

Ugyan Naszvad lovasa mellett – aki mint megírtuk, egyedüli továbbjutóként a felvidéki csapatból vasárnap is versenyezhetett – Tallós, Somorja és Dunaszerdahely lovasa is derekasan helytállva, de elvérzett az elődöntőben, ám nagy vesztese is van tájainkról a budapesti vágtának.

 

Állatorvosi döntéssel eltiltották az Érsekújvárt képviselő Tóth René lovát az indulástól

 

A negyedik előfutamban indult volna szombaton Érsekújvár színeiben Tóth René, aki Kamikadzét nyergelte volna meg. A feltételes mód indokolt, mivel ló és lovasa végül nem jelenhetett meg a startnál. Bóna Erzsébet, a Nemzeti Vágta előfutamának tekinthető Felvidéki Vágta lebonyolításával és szervezésével megbízott cég ügyvezetője portálunk érdeklődésére megerősítette, hogy a versenyt megelőző kötelező állatorvosi vizsgálaton a lovat nem találtak arra alkalmasnak, hogy a vágtán indulhasson.

 

Minden előfutam résztvevői ünnepélyesen felvonultak a pályán.

 

A műsorközlő semmivel sem indokolta, hogy a rajtnál egy lovassal kevesebb jelent meg, mint ahány a rajtlistán szerepelt, így a felvidéki közönség csak találgathatott. Az ügyvezetőtől megtudtuk, hogy a lovast nagyon letörték a történtek. Érthető is, hiszen az egyetemista Tóth René nem újonc a Nemzeti Vágtán, már tavaly is versenyzett, akkor Dunaszerdahely színeiben.

 

A felvidékiek közül hárman már szombaton kiestek, a naszvadi lovas még vasárnap is rajthoz állhatott

 

A többi lovasunk indulását szerencsére nem bonyolította ilyen kellemetlen közjáték. Mint megírtuk, szombaton legelőször Bobek László állt rajthoz Naszvad képviseletében. Az első előfutamban Timotei nevű lovával remekül helytállt: a második helyen végzett Sepsiszentgyörgy lovasa mögött. Igy bejutott a vasárnapi középdöntőbe, ahol, mint beszámoltunk róla, a 3. előfutamban a negyedik lett, így a döntőbe már nem sikerült bejutnia.

 

Naszvad lovasának az előfutamban a rajt jól sikerült. Itt még Bobek László van az élen, de végül a második lett, ám igy is bekerült a középdöntőbe.

 

Tallós község színeiben Múcska Gergő lovagolt, aki előfutamában a 3. lett, de ez kevés volt a középdöntőbe jutáshoz. A lelkes tapsból és a buzdításokból megítélhetően valószínűleg Tallósról érkezett a legnépesebb szurkolótábor, de Dunaszerdahelyről és Somorjáról is sokan ott voltak.

 

Tallós lovasa, Mucska Gergő is felvonult a futam előtt

 

A 8. futamban indult a Dunaszerdahelyt képviselő Osztényi Zoltán Raki nyergében. A rajtot remekül elkapta, az első körben még az élen állt, majd a kanyarban láthatóan valami történt a lóval (később kiderült, hogy ínszakadás) és a hajrában végül 4 másodperccel lemaradt a győztes Sarkad mögött.

 

Itt még vezet előfutamában a Dunaszerdahelyt képviselő Osztényi Zoltán, de lova a hajrában ínszakadást szenvedett és csak negyedik lett.

 

Az utolsó, 12. futamban indult Somorja lovasa, Egri Árpád Rowen Revolver nyergében. Az összes közül ez volt a leggyorsabb futam, a két és fél körös távot a győztes zirci lovas alig több, mint 75 másodperc alatt tette meg, a harmadik helyen befutó Egri 78.48-ccal nem sokkal maradt el mögötte, de mégsem jutott tovább.

 

Somorjai szineit képviselő Egri Árpád derekasan küzdött.

 

A somorjai Egri Árpád továbbjutása is csak hajszálon múlt.

 

Hájos Zoltán: „Semmit nem bízunk a véletlenre”

 

Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere az eddig háromszor megrendezett Felvidéki Vágta házigazdájaként szintén ott szurkolt a Hősök terén és nyilatkozott a Körképnek a szombati előfutamok után:

 

Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere sajnálta, hogy harmadszorra sem jött össze a továbbjutás.

 

Fontosnak tartom, hogy lovasaink is jelen legyenek a budapesti fináléban és hozzájárulhassanak a magyar lovas hagyományok felelevenítéséhez, továbbéltetéséhez. De legalább ilyen fontos az is, hogy a lovassport kiváló lehetőséget kínál magyar közösségünk összekovácsolására, hiszen itt közösen szurkolunk a Felvidék lovasainak, emellett kikapcsolódunk és jól érezzük magunkat. Aki egyszer eljön ide, és megtapasztalja a budapesti vágtadöntők és a többi kísérőprogram semmihez sem fogható hangulatát, az a következő évben sem fogja kihagyni.

 

Mivel a Felvidék az idén már harmadszor vesz részt a Nemzeti Vágtán, köztük Dunaszerdahely lovasa is, a szombati előfutamokban szereplő felvidéki lovasok szerepléséve összefüggésben Dunaszerdahely polgármestere elmondta:

 

Harmadszor sem sikerült a Dunaszerdahelyt képviselő lovasnak a továbbjutás a középfutamba. Lovunk lába a kanyarban kicsit megbicsaklott és a lovas ráérzett, hogy nem szabad tovább erőltetni. A ló sérülése miatt így csak a negyedik hely jött össze a harmadik előfutamban. De nem bánkódunk, hanem előre tekintünk és nem bízunk majd semmit a véletlenre”.

 

Osztényi Zoltán, Dunaszerdahely lovasa is felvonult a 8. előfutam többi lovasával együtt.

 

Hájos Zoltánt ugyanakkor örömmel töltötte el az, hogy Naszvadnak sikerült bejutnia a vasárnapi középdöntőbe. Mint mondta, jó idő esetén bármi megtörténhet. (Sajnos, tudjuk, hogy vasárnap majdnem egész nap zuhogott az eső és egy lovasnak sem volt egyszerű feladat hibátlanul és gyorsan lovagolni.)

 

Mikóczi Zoltán szerint a végcél csak az lehet, hogy felvidéki lovas döntőt nyerjen Budapesten

 

Mikóczi Zoltán, a néhai legendás Overdose gazdája nagyon örült annak, hogy sokan eljöttek a Felvidékről Budapestre és szurkolnak a lovasainknak. Ő törődött a Dunaszerdahelyt képviselő lovas, Osztényi Zoltán felkészítésével. Érthetően érzékenyen érintette az, hogy a futam közben a ló ínsérülést szenvedett és a hajrában már nem lehetett gyorsabb tempóra sarkallni.

 

Pedig a jó rajtnak is köszönhetően már a futam elején egyértelműen az élre állt. Ez annak is az eredménye, hogy június óta a nyáron a ló 120 kilót leadott a súlyából és kiváló kondícióban volt”. Nagyon derűlátóan nyilatkozott a jövő évi esélyekről és merész célt fogalmazott meg. „Egyetlen célunk lehet, hogy felvidéki lovas is megnyerje a Nemzeti Vágtát”

 

– mondta a leghatározottabban. Szerinte a szaktudás és az erre képes lovas megvan hozzá, akár Dunaszerdahely esetében is  és a fő feladat jövőre egy megfelelő lovat találni.

 

A nemzetközi futam elődöntőjéből nem jutott tovább Vághosszúfalu lovasa

 

A Nemzeti Vágta nemzetközi futamában induló Bogdány Anton sem jutott a döntőbe. Vághosszúfalu lovasaként a második nemzetközi előfutamban indult, ahol mongol, surinamei, cseh, üzbég és román ellenfelekkel kellett megküzdenie.

 

Tallósról népes szurkolótábor ment Budapestre

 

A második futamot végül Csehország lovasa nyerte, akik koraeste döntőt futhat. Bogdánynak mindössze a román lovast sikerült megelőznie, így a kiesés sorsára jutott. Ő azzal érdemelte ki a Nemzeti Vágtán való részvételt, hogy Vághosszúfalu lovasaként Dunaszerdahelyen idén júniusban megnyerte a szlovák futamot.

 

Képek: Polák Zsóka

 

További ajánlott írások:

 

Megvan a 2017-es Nemzeti Vágta bajnoka – Frissítve (eredménytáblázat)

 

Nemzeti Vágta – Bobek László: „A lovammal mindent beleadtunk”

 

Ilyen volt a Nemzeti Vágta 2017-ben – Körkép.sk képriport

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!