Jemenben több mint 7,6 millió ember szorul segítségre, mert élelmiszerellátásuk teljesen bizonytalan – közölte New Yorkban helyi idő szerint kedden John Ging, az ENSZ humanitárius koordinációért felelős irodájának igazgatója.

 

Ging megjegyezte, hogy 2014 óta 2,5 millióan kényszerültek elhagyni otthonaikat Jemenben. Mint hangsúlyozta, egyre súlyosabb a humanitárius helyzet, a nemzetközi közösségnek pedig segítenie kell. Szerinte egy ekkora válsághelyzethez képest kevés ország ajánlotta fel segítségét, miközben több, int kétszázezer kórosan alultáplált gyerek van az országban.

 

Ging szerint milliókat csupán egyetlen lépés választ el az éhínségtől, ez most az ENSZ egyik legsúlyosabb vészhelyzete. A diplomata úgy látja, hogy egy ENSZ által nyújtott  1,8 milliárd dolláros támogatásra lenne szükség, a katasztrófa megelőzésére, ami körülbelül 13 millió emberen tudna segíteni. Az összegnek  alig 16 százaléka gyűlt eddig össze, a konfliktusban érintett Szaúd-Arábia például az idén nem tett felajánlást, pedig tavaly 245 millió dollárral segítette Jement.

 

 hirdetes_300x300  

Az arab tavasz után politikai válságba került országban tavaly márciusban robbant ki polgárháború, melyben az Irán támogatását élvező síita húszi közösség áll szemben a fegyveres szaúdi támogatást élvező kormányerőkkel. A harcokban több mint hatezer ember halt már meg. Felük civil volt, mintegy hatoduk pedig kisgyermek.

 

hirado.hu/tvnoviny.sk
borítókép: nytimes.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!