Frissítve: 23.29

 

A szavazatok 97 százalékának összesítése alapján mindkét jelölt 50-50 százalékot szerzett.

 

Végleges eredmények hétfőn várhatók, amikor a levélben leadott szavazatokat is összeszámolják. Az osztrák hivatalok 900 ezer választási igazolványt adtak ki, mellyel postán is lehet szavazni. Ez a választásra jogosultak 14 százaléka. Becslések szerint akár 700 ezer szavazat is érkezhet postán.

 

 hirdetes_300x300  

Fej-fej mellett a a szabadságpárti Norbert Hofer és a Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellen. Több mint 41 százalékos feldolgozottságnál Norbert Hofer a szavazatok 50,9 százalékát, míg a másik jelölt, a Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellen a szavazatok 49,1 százalékát szerezte meg.

 

Később azonban fordult a kocka

 

Az MTI beszámolója szerint 72 százalékos feldolgozottságnál Van der Bellen , a Zöldek pártja által támogatott jelölt átvette a vezetést, 50,1 százalékkal, míg Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje 49,9 százalékon állt a Sora/ORF által közölt előzetes becslés szerint.

 

van der bellen
Alexander Van der Bellen forrás: salzburg.com

 

 

A városi és a vidéki lakosok összecsapásaként is jellemezhető az ausztriai elnökválasztás második fordulója. Norbert Hofer, a Szabadságpárt jelöltje inkább a falvakban és a kis településeken népszerű, valamint saját régiójában, a Pozsonnyal szomszédos Burgenladban, míg Alexander Van der Bellen, a Zöldek aspiránsa főleg a nagyvárosokban kapott szavazatokat.

 

Az első fordulónál magasabb részvételi arányt jeleztek Bécsben és számos tartományban is. Az ATV osztrák televízió által közölt adatok szerint 55 százalékos feldolgozottságnál a választási részvétel már 72 százalékos volt.

 

hirado.hu/origo.hu/sme.sk
borítókép: telegraph.co.uk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!