Törökország további tankokat küldött Észak-Szíriába, az Iszlám Állam nevű terroristaszervezet elleni hadműveletek támogatására. A háború fokozódását jól jelzi, hogy a tankok amint átlépték a határt, civileket láttak elmenekülni az észak-szíriai településekről.

 

A jelentések szerint 20 tank, 5 felfegyverzett szállítójármű és további páncélozott járművek vesznek rész az offenzívában.

 

Török tankok vonulnak Jarablus szír városnál. Forrás: Haaretz.com
Török tankok vonulnak Jarablus szír városnál. Forrás: Haaretz.com

 

Törökország egyúttal az IÁ ellen harcoló kurd milíciát is támadja, és igyekszik éket verni a két, kurdok által ellenőrzött tömb közé, hogy megakadályozza a szeparatizmus átterjedését saját területére.

 hirdetes_300x300  

 

A legutóbbi összecsapásokban 11 török katona és két kurd szeparatista halt meg, további 13 kurd fegyveres a török légicsapások során vesztette életét.

 

_90980808_syria_turkey_kurds_v8_624map_bbc
Szíria északi részét még mindig az IÁ ellenőrzi. Észak-keleten a kurdok, keleten a kormányellenes lázadók, középen (zölddel) és nyugaton Bassár al-Aszad szír lenök katonái uralják a területeket. Ezeket az erőviszonyokat igyekszik Törökország felborítani. Az érdekes a dologban, hogy már többször felvetették, hogy Szíria jelenlegi formájában nem maradhat meg, vagyis lehetséges, hogy a háború eredményeképp felosztják. Kérdés azonban, hogy kik között. Forrás: BBC

 

2016-08-30T075056Z_3_LYNXNPEC7T09B_RTROPTP_4_MIDEAST-CRISIS-SYRIA-TURKEY_todayonline_com
Egy kilőtt török tank lángol, amit az IÁ támadott meg nem messze Jarabulustól. Forrás: todayonline.com

 

BBC.com

Nyitókép: Todayonline.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!