A lengyel szejm túlnyomó többséggel elutasította csütörtökön a művi terhességmegszakítás szigorítására benyújtott civil törvényjavaslatot.

 

A javaslat elvetését a 460 tagú alsóházban a jelen lévő képviselők közül 352-en támogatták, 58-an ellenezték, miközben 18-an tartózkodtak a szavazásnál.

 

Nem lesznek szigorítások

 

 hirdetes_300x300  

Az országszerte hatalmas vitát és tüntetéseket kiváltó javaslatot a Stop aborcji (Leállítani az abortuszt) nevű civil kezdeményezés keretében a lengyelországi magzatvédő szervezetek egy része dolgozta ki és nyújtotta be.

 

A jelenleg érvényben lévő úgynevezett magzatvédő törvényt, amely Európában a legszigorúbbak közé tartozik, 1993-ban fogadták el. Ennek értelmében a terhességmegszakítás Lengyelországban három esetben megengedett: ha a terhesség nemi erőszak következménye, az anya élete veszélyben forog, vagy ha a magzat visszafordíthatatlan károsodást szenvedett.

 

A szigorítást célzó törvényjavaslat megszüntette volna ezt a három kivételt – lényegében teljesen betiltotta volna az abortuszt -, miközben a veszélyeztetett terhességből született beteg gyermekeket nevelő családoknak nagyobb állami támogatást biztosított volna. Egyúttal javasolta a terhességmegszakításon áteső nők és a műtétet végző orvosok megbüntetését.

 

A szejm képviselőinek túlnyomó többsége csütörtökön leszavazta a javaslatot.

 

MTI

Nyitókép: nlcafe.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!