Főként a szíriai helyzetről egyeztetett szerda hajnalban Donald Trump amerikai és Recep Tayyip Erdogan török elnök telefonon – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség. A két vezető egyetértett abban, hogy közösen lépnek fel az Iszlám Állam terrorszervezet dzsihadistái ellen.

 

A 45 perces beszélgetés során Erdogan arra kérte hivatali kollégáját, hogy Washington ne támogassa tovább Szíriában a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciát, amelyet Ankara a törökországi kurd szeparatizmussal összejátszó terrorszervezetnek tekint.

 

Vannak nyitott kérdések a két ország között

 

 hirdetes_300x300  

Trump és Erdogan is úgy gondolja, hogy országaik között a jövőben még szorosabb együttműködésre van szükség regionális kérdésekben és a gazdaság területén. A két elnök beszélt a szíriai biztonsági övezet kialakításának lehetőségeiről, valamint a menekültválság kérdéseiről is.

 

Erdogan reményét fejezte ki, hogy Washington Ankara oldalán harcol majd az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózata ellen,amelyet a török vezetés a tavaly júliusi puccskísérletért felelőssé tesz.

 

MTI
kép: origo.hu/MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!