Bármelyik pillanatban kirobbanhat a háború a Koreai félszigeten – figyelmeztetett Kína, miután Észak-Korea „pusztító válaszcsapással” fenyegette meg az USA-t, ha az megelőző csapást mérne a diktatúrára. Egyre fokozódik a helyzet a Távol-Keleten, ahogy közeleg Koreához az amerikai hajóraj.

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az NBC amerikai tévécsatorna szerint az USA megelőző csapást mérhet Észak-Koreára. A hírt a Pentagon (valószínűleg) taktikai okokból nem erősítette meg, de nem is cáfolta.

 

A kínai külügyminiszter, Wang Yi, felszólította a szemben álló feleket, hogy „hagyják abba a provokációt és a fenyegetőzést”, és hangsúlyozta, hogy a kialakult helyzet még nem helyrehozhatatlan.

 

 hirdetes_300x300  

„Ha egyszer valóban kitör a háború, az eredménye nem lesz más, mint hogy mindenki veszít, mert senki sem győzhet. (…) Bárki robbantja is ki a háborút a félszigeten, történelmi felelősség terheli majd és drágán megfizet érte”

 

A képen Donald Trump amerikai (balra) és Xi Jinping (jobbra) kínai elnök. Kína és Amerika kapcsolata meglepően jó a Koreai-félszigeten tapasztalt feszültségek ellenére. Mindekét fél stratégiai érdeke, hogy ne legyen háború. Kína számára még néhány évre szüksége van, hogy átfegyverezze hadseregét. Fotó: stratfor.com

 

Eddig sem volt béke, csak tűzszünet

 

Észak-Korea napokon belül újabb nukleáris kísérletet akar végrehajtani, amit a környező világ és a releváns katonai hatalmak is elítéltek. Egyetlen nappal azután, hogy az Amerikai Egyesült Államok 59 rakétát lőtt ki a szíriai as-Sairat légibázisra, az amerikai hadsereg átirányította a Calr Vinson csapásmérő hajórajt Észak-Korea partjaihoz.

 

Észak- és Dél-Korea között 1950-ben tört ki a háború (a hidegháború első katonai konfliktusa, amely során Kína és a Szovjetunió állt szemben az USA-val. 1953-ban egy tűzszünet vetett véget a harcoknak, ám azóta sem köttetett valódi békeszerződés a szemben álló felek között.

 

Észak-Korea ballisztikus rakétáinak hatósugarai. Nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy valóban rendelkezik ilyen hatókörű célbajuttató rendszerrel. A négyes kör, amivel már elérné Alaszkát és Kanadát egyelőre még csak fejlesztés alatt van. Forrás: Stratfor.com

 

Kényelmetlen szövetség

 

Észak-Korea egyetlen szövetségese Kína, ám a két ország kapcsolata Kim-Dzsong-Un provokatív és fenyegetőző lépései miatt megromlottak. Tovább fokozta az ellentéteket, mikor a Kína védelme alatt álló Kim-Dzsong-Nam-et (Un bátyját) valószínűleg az észak-koreai diktátor parancsára megölték. Kína válaszul nemrég leállította az Észak-Koreába irányuló szénszállítmányokat.

 

Egy esetleges amerikai megelőző csapásnak komoly következményei lehetnek, elsősorban két szövetségesére, Dél-Koreára és Japánra nézve. Észak valószínűleg bombázni kezdené Szöult és környékét, ahol az ország lakosságának több mint fele él. Nukleáris, biológiai vagy vegyi töltetekkel felszerelt ballisztikus rakétákkal is célba vehetik Dél-Koreát és Japánt, illetve az ott állomásozó amerikai bázisokat.

 

Közeleg a hajóraj. Két fő kérdés van: ki és mit fog lépni először, mikor megérkezik. Fotó: reuters.com

 

Körkép.sk, Bloomberg.com

Nyitókép: washingtonexaminer.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!