Az észak-koreai állami média viszonylag ritkán ad közre bármilyen információt az országgal kapcsolatban, amikor pedig igen, biztosak lehetünk benne, hogy valamilyen sikeres katonai tesztről lesz szó. Ezúttal sincs ez másként.

 

Hétfő délelőtt került fel a YouTube-ra az a videó, amit eredetileg az észak-koreai állami média tett közzé az ország legutóbbi sikeres rakétatesztjéről. A hadsereg egy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát, a Hwasong-12-t lőtte ki. A fegyvert először az április 15-i katonai parádén lehetett látni – számolt be róla a Gizmodo.

 

A szakemberek szerint a rakéta a KN-08 vagy a KN-14 jelzésű interkontinentális ballisztikus rakéta egyik változata lehet, amit nyilvánosan még soha nem tesztelt a rezsim. A feltételezések szerint a Hwasong-12 az eddigi legnagyobb hatótávolsággal rendelkező rakéta lehet, amit Észak-Korea tesztelt. A számítások szerint mintegy 4000 km-t képes megtenni, a mostani teszteknél azonban csak mintegy 780 km-re jutott el a kilövőállomástól.

 

 hirdetes_300x300  

 

Az ország történéseivel foglalkozó North 38 szerint ezzel soha nem látott eredményt értek el, ugyanakkor továbbra sem képesek elérni Amerika partjait. A környező országok ugyanakkor aggódnak, ezért az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea kérésére kedden összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

 

Forrás és nyitókép: Gizmodo/hvg.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!