Az elmúlt napokban Nagy-Britanniában tekintélyes vihart kavaró savas támadás gyanúsítottjait őrizetbe vették, köztük legkevesebb három szlovák állampolgárt, összesen öt embert. Az áldozat egy három éves kisfiú volt, a letartóztatottak között van apja is, akinek személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra a hozzátartozók érdekében.

 

A három éves kisfiú arcát a vádlottak savval öntötték le egy bevásásrlóközpontban, Worcesterben. A brit rendőrség különösen súlyos testisértés vádjával tartóztatta le a gyanúsítottakat.

 

A gyermek rendőrségi védelmet kapott

 

 hirdetes_300x300  

Az elkövetők 22-41 éves férfiak. Hárman közülük biztosan szlovák állampolgárságúak, az apa kiléte ismeretlen, egy elkövető pedig afgán származású. A rendőrség nem adott ki konkrét információkat, így nem tudni, mi lehetett az elkövetők indítéka, és elutasította azokat a feltételezéseket, hogy a fiú családi vita tárgyát képezte volna.

 

Azt azonban kizárta, hogy a támadás hátterében szervezett bűnözés vagy fajgyűlölet állna. A fiú jelenleg rendőri védelem alatt áll.

 

„A rendőrség mindent megmozgat az ügy felderítése érdekében. Jelenleg úgy hisszük, hogy ez egy elszigetelt eset volt és a polgárokat nem fenyegeti hasonló támadás.”

 

nyilatkozta a brit sajtónak Jim Bayliss.

 

Nagy-Britanniában egyre gyakoribb esetek

 

A szigetországban egyre gyakoribbak a savval elkövetett támadások, különösen Londonban. A brit belügyminisztérium korlátozni akarja a maró hatású anyagok hozzáférhetőségét és szigorítaná a birtoklás feltételeit. Már jelenleg is érvényben vannak bizonyos korlátozó intézkedések..

 

Kedden savas támadás áldozata lett egy 47 éves nő Birminghamben. Súlyos sérüléseket szenvedett. A rendőrség nem tud semmit, egyelőre szemtanúkat keres, hogy el tudjon indulni valamilyen nyomon.

 

Savval támadott, hogy motorkerékpárokat lophasson

 

Az egyik legsúlyosabb esetre pont egy éve került sor. A brit bíróság 10 év börtönre ítélt egy fiatalkorú elkövetőt, aki egyetlen éjszaka alatt hat emberre támadt rá savval. A 17 éves Derryck Johnt azonban nem a gyűlölet hajtotta, hanem a haszonszerzés: savval akarta megvakítani áldozatait, hogy ellophassa motorkerékpárjukat. Két esetben sikerült a rablás.

 

John tettestársával mopeden közelítette meg áldozatait. Egy benzinkút biztonsági felvételei segítségével bukott le, ám társát a mai napig nem sikerült elfogni. Ha a fiatal támadó nem ismerte volna el tettét, és tette súlyossága miatt felnőttként kezelték volna, 10 év helyett 22 évet kellene leülnie.

 

A gyanúsítottak: 

 

 

Norbert Pulko, 22 éves. Kép forrása: TheSun.co.uk

 

A 41 éves Jabar Paktia Afganisztánból. Kép forrása: TheSun.co.uk

 

A szintén szlovák állampolgárként említett Adam Čech fotóját a TheSun.co.uk közölte az üggyel kapcsolatban, mint az egyik gyanúsított fényképét.

 

A negyedik gyanúsított, Jan Dudi. Kép forrása: TheSun.co.uk

 

DenníkN, Körkép.sk, BBC.com

Nyitókép: TheSun.co.uk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!