Franciaország és Németország üres pro-európai retorikát folytat, miközben kizárólag saját nemzti érdekeiket képviselik – jelentette ki Giuseppe Conte olasz miniszterelnök, egy meglehetősen éles interjúban. Conte eddig kifejezetten mérsékelt nyilatkozatokkal próbálta enyhíteni az olasz kormányzópártok erősen kritikus, EU-ellenes megszólalásait. A mostani interjúval Conte is kiásta a csatabárdot.

 

A Corriere della Sera című olaz napilapnak nyilatkozva az olasz kormányfő azzal vádolta meg Franciaországot és Németország, hogy uniós retorikával palástolják nemzeti érdekeik érvényesítését.

 

A háttérben a néhány nappal ezelőtt megújított, francia-német Elysée-szerződés áll, amit Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök Aachnben írt alá, és amely a két ország közti, a jelenleginél is szorosabb együttműködést irányoz elő. Többek között azt is megemlíti, hogy Franciaország támogatni fogja Berlint abban, hogy Németország legyen az ENSZ Biztonsági Tanácsának hatodik tagja (az USA, az Egyesült Királyság, Oroszország, Kína és Franciaország mellett, az ENSZ BT állandó tagjainak száma alapítása óta nem változott).

 

 hirdetes_300x300  

Conte az interjúban kiemelte, hogy Németország különösen nagy hangsúlyt fektetett a szerződésben az ENSZ BT állandó tagságára.

 

„Most akkor Németország megnyerte, vagy elveszítette a háborút?”

 

tette fel a kérdést az olasz kormányfő. Majd hozzátette, hogy úgy véli, „Németországot és Franciaországot most kaptuk rajta, hogy megdézsmálják a süteményes tálat„.

 

Az olasz kormánypártok vezetői kitartásra szólították fel a francia kormányellenes tüntetőket

 

Kettős mérce nyugaton is

 

Conte szerint Berlin és Párizs nem először próbálja európai befolyásukat használni saját érdekeik érvényesítésére. Néhány hete ugyanis a két ország megpróbálta blokkolni egy olasz hajóépítő vállalat, a Fincantieri ajánlatát, amivel elhalászott volna egy megbízást francia riválisa elől.

 

Az olasz kormányfő nyilván nehezményezte, hogy Berlin és Párizs tejesen ignorálta Rómát a döntéshozásból, és „úgy bánnak vele, mint egy szegény rokonnal”. Felszólította a két roszágot, hogy ne próbálják meg izolálni Olaszországot.

 

„Ön szerint véletlen, hogy miközben körülöttünk minden ország konszolidálódik és külföldi vállalatok lepnek el minket, a Fincantieri csak egyszer akar külföldön érvényesülni, máris a francia trösztellenes hivatal ellenállásába ütközik?”

 

mondta.

 

A sárgamellényesekkel álakítana EP-frakciót az olasz 5 Csillag Mozgalom vezetője

 

Mélyül a szakadék

 

Conte a májusi EP-választásokat az elmúlt évtizedek legfontosabb választásának nevezt. Felszólította Berlint és Párizst, hogy valóban aktívan dolgozzanak az európai integráción, ne csak saját hatalmuk növelése érdekében ténykedjenek.

 

„Természetesen, szövetségeseink nem hihetik azt, hogy csendben ülünk és aláírjuk a mások által hozott döntéseket”

 

fogalmazott.

 

Olaszország és Franciaország között már egy ideje feszült a helyzet. A múlt héten új lendületet vett a nyilatkozatháború, amikor Luigi Di Maio miniszterelnök-helyettes azzal vádolta meg Franciaországot, hogy elszegényítette Afrikát, ezzel pedig a migránsokat Európába tolta, és lehetővé tette, hogy 14 afrikai ország számára, hogy a CFA-t, a franciák által ellenőrzött devizát használják.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!