Milliónyi karakter, szelfik, videók: a Facebook mára a 21. század önkifejező eszközévé nőtte ki magát. Észrevétlenül ivódott be az életünkbe, rendületlenül követi minden lépésünket. Megtudhatjuk általa, mikor házasodunk, de még azt is elbírálja, mi a fontos számunkra, egyre több betekintést enged magánéletünkbe. Vagy mégsem?

 

Csökkent a saját bejegyzések, posztok száma

 

A legújabb felmérések szerint nagyot változott a közösségi oldalon uralkodó hangulat. Az emberek ma már jóval ritkábban nyújtanak betekintést magánéletükbe, érzéseiket sem szeretik nyilvánosan közölni úgy, mint azelőtt.
A felhasználókkal kapcsolatos információkat felváltották a videók, bejegyzések, fényképek és más, az interneten talált érdekességek megosztása. 10-ből már csak alig 4 felhasználó oszt meg hetente legalább egy saját bejegyzést. A Facebook ezáltal kezdi elveszíteni személyes jellegét, és egyre inkább ugyanolyan kommunikációs felületté alakul át, mint sok más az interneten.

 

 hirdetes_300x300  

Miért nem posztolunk annyit, mint régen?

 

Az emberek vélhetően ráuntak arra, hogy magánéletüket a nagyközönség elé tárják. A személyes információkat inkább zárt beszélgetéseken közlik ismerőseikkel.

 

facebook-990x557
A facebookozók a véleménynyilvánítást már csak egy odavetett lájk formájában teszi meg, avagy legújabban a lájk ikon alternatíváit – az emotikonokat használják fel. (Kép:ite.hu).

 

Képeink megosztásával is problémák vannak

 

Egy 2015-ben készült felmérés szerint a nyaralásról készült fotók feltöltésének kutatásából kiderült, hogy a válaszadók 26 százaléka nem találja magát elég vonzónak ahhoz, hogy saját testéről töltsön fel képeket a közösségi oldalra. További 33% azt mondta, szeret a különböző effektekkel, szűrőkkel játszani, ezért megosztás előtt még megszerkeszti a fotókat. 13 százalékuk saját alakját vagy arcát “javítja fel” különböző szerkesztőprogramok segítségével, hogy szebbnek látszódjon.

 

Közösségi lustaság

 

A felhasználók kétharmada követ valamilyen portált, blogot, híroldalt, ami nem közvetlenül az ismerőseihez kötődik. Így szépen lassan kialakul a “közösségi lustaság”. A facebookozók közel fele ugyanis úgy követi az egyes hírportálokat, hogy elolvassa a megosztott címeket és a felvezető szöveget, de nem kattint tovább a teljes cikkre.

 

A legtöbb facebookozó továbbá  már csak egy odavetett lájk formájában nyilvánít véleményt (86 százalék), megosztani már csak 61 százalékuk szokott tartalmakat, kommentelésre pedig mindössze 55 százalék ragadtatja magát.

 

Group-Selfie-Beach-800x360-730x328
Egy felmérés szerint a válaszadók 26 százaléka nem találja magát elég vonzónak ahhoz, hogy a testéről töltsön fel képeket. 33% továbbá azt mondta, szeret a különböző effektekkel szűrőkkel játszani, ezért megosztás előtt még megszerkeszti a fotókat. (Kép: 3nions.com)

 

Főleg szórakoztató tartalmat osztunk meg

 

A Facebook azonban mindezek ellenére komoly szereplő. A felhasználók körében a legkedveltebb tartalmak a vicces képek, szövegek és videók. Ezt követi a zene, míg a tudománnyal, technikával kapcsolatos megosztásokat csak a felhasználók körülbelül 45 százaléka kedveli.
A felmérések szerint a legintenzívebb felhasználók között jóval több a nő mint a férfi, az alacsonyabb iskolai végzettségű és a 30 év alattiak. A light kategóriába, vagyis az “ésszel Facebookozók közé” már jóval több férfi, felsőfokú végzettségű, valamint a harmincas éveikben járó felhasználó tartozik.
SME/MTE/24.hu/marketingmorzsak

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!