Megjelent a NATO legújabb hivatalos imázsfilmje. Az Észak-atlanti Szövetség egyre láthatóbbá szeretné tenni magát a közvélemény számára. Ezt leginkább a szövetségre irányuló kritikák miatt is tarthatták fontosnak vezetői.

 

Az Egyesült Államokban a NATO a múlt évi választások egyik kiemelt témája, mivel az USA biztosította a működtetéséhez szükséges pénz zömét, miközben az európai szövetségesek a világgazdasági válság után szépen lassan leszereltek és csökkentették védelmi kiadásaikat.

 

Donald Trump csaknem haszontalannak nevezte néhány hónapja még az atlanti katonai csoportosulást, majd meghátrált, és fontossága mellett tett hitet, de csak annak fejében, hogy az európai tagállamok növelni fogják védelmi kiadásaikat.

 

 hirdetes_300x300  

Szlovákia tavaly a GDP 1,09 százalékát költötte védelemre (vagy hadügyre, attól függ, honnan nézzük), ez csak a fele annak, amit a Washingtoni Szerződés előír a tagállamoknak. Egyelőre öt ország teljesíti a papírra fektetett elvárásokat: az USA, Nagy-Britannia, Lengyelország, Észtország és Görögország – ez utóbbinál érdekes, hogy egy másik NATO-tag, Törökországtól való félelmében fegyverkezik.

 

Szlovákiában a hadi kiadások növelését pártprogram szintjén elsősorban a Most-Híd támogatta, a szövetség fontosságáról és az orosz fenyegetésről a legtöbbször a vegyespárti František Šebej nyilatkozik, aki a parlament külügyi bizottságának elnöke. Egyébként Szlovákiában az egyik legalacsonyabb a szövetségbe vetett bizalom, és Bulgária után a legkevésbé lennénk hajlandóak harcba vonulni, ha egyik szövetségesünket megtámadnák.

 

Az új imázsfilm szerint:

 

„Mi a hasonló gondolkodású országok szövetsége vagyunk, akik már 70 éve védelmezik a békét. Egységesek vagyunk. Erősek vagyunk”

 

„Katonák vagyunk, válságkezelők vagyunk és diplomaták. Aki rátámad egyikünkre,  az mindannyiunkra támad. Készek állunk. Szövetségesek vagyunk, levegőben, vízen, földön és kibertérben.”

 

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: erdely.ma

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!