Új elnökséget kapott a városi kézben levő komáromi vízművek, a KOMVaK. Az Olláry Viktor fémjelezte vezetés, miután csőd közeli helyzetbe lavírozta a vállalatot, szinte kilátástalan helyzetbe hozva Komárom városát, lemondott. Helyükre a képviselőtestület decemberi ülésén furcsa körülmények között új vezetés került.

 

Knirs Imrét, Komárom MKP-s alpolgármesterét kérdeztük a város ügyes-bajos dolgairól.

 

 hirdetes_300x300  

Milyen évet zárt Komárom 2016-ban?

 

A mögöttünk lévő évvel sajnos nem nagyon dicsekedhetünk. Bízunk benne, hogy 2017 sikeresebb lesz.

 

Milyen problémákkal küzd jelenleg a város?

 

Első nagy probléma, hogy elestünk az EU-s és állami támogatásoktól, mivel feketelistára kerültünk, ami az egész várost nyomasztja. (szerk. megj. egy állítólagos illegális foglalkoztatás miatt a munkafelügyelet igazolásának hiányában Komárom jelenleg sehol sem pályázhat. Maga a város tagadja a vádakat).

 

Melyek az elsődleges célok, kihívások, ambíciók 2017-re?

 

Úgy látom, hogy elsősorban a saját forrásainkat kellene mobilizálni. Legjobb példának azt tudnám felhozni, hogy hozzánk hasonló előnyökkel bír a dél-komáromi városrész, de ők ezeket a helyzeteket ki tudják használni.

 

Megemlíthetném a vízművet, amely g nagyon sok pénzt hoz a városnak odaát, nálunk veszteséges. Ugyanúgy a termálfürdő is egy nagyon erős pénzügyi forrása a városnak, nálunk szintén veszteséges. És itt van a várrendszer, ami húzótényezője lehetne a városnak. Dél-Komárom ezt is nagyon jól meg tudta lovagolni, két évre előre el van adva rendezvényekre az egész terület, ami nem kevés pénzt hoz a városnak. Nálunk sajnos nem tudtunk élni ezzel a lehetőséggel élni.

 

Számos egyéb dolog mellett ez a három prioritás, amit mindenképpen ki kell használnunk. Ez olyan, mint amikor nem rúgjuk be a tizenegyest.

 

Knirs Imre. Kép: Felvidek.ma

 

Komárom kapcsán nem lehet nem megemlíteni a KOMVaK-ot, melyről a Körképen mi is több alkalommal írtunk (oknyomozó riportunk az ügy hátteréről itt és itt olvasható ). Az elmúlt napokban vezetőségváltásra került sor a városi vállalatban. Miért volt erre szükség és milyen eredményei lehetnek ennek az őrségváltásnak?

 

Az őrségváltás mindenképpen egy megtisztulást kellett volna, hogy hozzon. Bízok benne, hogy megtisztulás lesz. Egy kis megkönnyebbülés volt, amikor az igazgatótanácsba új személyek kerültek. Az előző vezetés ugyanis valami olyan oknál fogva, ami még mindig nem tisztázódott, lemondott. A decemberi képviselőtestületi ülésen személyesen, több képviselőtársammal együtt szakemberek kinevezését javasoltuk, akik átlátják a helyzetet és talán tudnak segíteni. Sajnos nem így történt.

 

A KOMVaK fantasztikus pénzügyi forrása lehetne a városnak, de sajnos nem hozza a pénzt, hanem nyeli. Ez egy súlyos probléma, amely már éveken keresztül nyomasztja a várost. Sajnos úgy néz ki, hogy a képviselőtestület nem arra szavazott, amire kellett volna.

 

Knirs Imre 2017-ben Komárom kapcsán optimista, pesszimista vagy realista?

 

Mint alpolgármester nem lehetek más, csakis optimista. Bízom benne, hogy az embereknek, főleg a képviselőknek, akik döntenek, és több évre eldönthetik a város sorsát, józanul fognak gondolkodni, és mindent megtesznek azért, amire fel is esküdtek, hogy mindent meg fognak tenni a város érdekében Az egyéni ambícióikat pedig közösségünk ambícióira cserélik.

 

Ha már egyéni ambíciókról beszélünk, Ön milyen eredményekkel lenne elégedett 2017 végén?

 

Akkor lennél elégedett, ha ezt a három fő lehetőségünket ki tudnánk használni, és legalább nullára ki tudnánk hozni a létesítmények működését. Hogy 2018-ra már bevételt termeljenek.

 

 

Király Zsolt

 

Nyitókép: Felvidék.ma

 

További ajánlott írások:

 

Voda nad zlato – kauza KOMVaK

 

Gábor Cséplő, riaditeľ KOMVaK-u: Morálku a etiku nehodnotím

 

ICOCRIM: a KOMVaK-ügy szálai a Most-Hidas Bastrnák Tiborhoz vezetnek

 

Stubendek: Komárom a KOMVak miatt kénytelen lemondani több mint 700 ezer euróról

 

Csődbe viheti Komáromot a KOMVaK – Stubendek válaszol

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!