Kevésbé ismert, mégis tele van történelmi „élvezetekkel”. Pozsony mindent megad, amire a munkában megfáradt kirándulni vágyóknak szüksége lehet, hogy felfrissüljön és lélekben feltöltődjön – írja a brit Metro lap internetes kiadása a szlovák fővárosról. Majd hozzáteszi: Mindenki Prágába akar menni, de csak a kiválasztott kevesek ismerik Pozsony előnyeit.

 

A Metro 15 érvet sorol fel, miért érdemesebb Pozsonyt választani Prága helyett a kirándulóknak.

 

  1. A karácsonyi vásár

 

Az Óváros gyönyörű történelmi, fákkal szegélyezett terein kis standokban kínálnak a járókelőknek kézzel készített játékokat, hímzéseket és üvegedényeket, vázákat – írja a cikk szerzője. A hideget a helyi ételek tartják távol a vendégektől: sült kolbász, frizbi méretű fánkok, amelyeket sós tejfölös mártással és fokhagymával ízesítenek (a cikk szerzője nyilván a tejfölös-fokhagymás lángosra gondol – a szerk. megj.). Szeszes italok sorából lehet válogatni, mint például a Hriatô (szlovák házi készítésű, tipikusan karácsonyi alkoholos ital), ami a méz, karamell és szalonna bizarr keveréke. Vagy ott van a fenyőfaízű Demänovka. És ne feledkezzünk meg a kolbásszal, szárított gombával és szilvával megbolondított kapustnicáról sem (káposztaleves).

 hirdetes_300x300  

 

  1. Kompakt méret

 

„Blava (Pozsony szlovák nevének rövidített változata, bár sok fővárosinak kinyílik tőle a bicska a zsebében – a szerk. megj.) nem nagy, könnyű tájékozódni, mindig találni szabad helyet valamelyik kávézóban, nem kell tehát aggódni a zsúfolt utcák miatt” – írja a brit lap.

 

  1. A hatalmas Duna

 

A hatalmas Duna áthömpölyög Bécs, Pozsony és Budapest városán is. Ez a három főváros pedig az egykori Osztrák-magyar Monarchia nagy hármasát képezte. Pozsony mindig is stratégiailag fontos város volt, ma pedig remek hely, ha az ember sétahajókázni vágyik. Bécs a Pozsony pedig mindössze 34 kilométerre vannak egymástól – az egymáshoz legközelebb fekvő fővárosok a világon.

 

  1. A „kicsi” Szent Márton-dóm

 

Pozsonyban minden ugyanolyan szép, mint Prágában – csak miniatűr változatban. A kicsi Szent Márton-dómtemplomot (vagy Koronázó templomot) az 13. században építették, és 11 magyar király megkoronázásának volt helyszíne. Azzal sajnos a szerző már kevésbé foglalkozott, hogy a a Koronázó templom Pozsony legikonikusabb és legfontosabb gótikus építménye.

 

Fotó forrása: Metro.co.uk (Getty Images)

 

  1. Két operaház

 

A Szlovák Nemzeti Színház is elnyerte a külföldi újságíró tetszését. Megemlíti, hogy 1884-86-ban építették egy bécsi tervező, Fellner and Helmer tervei alapján. Az új Operaház építését 2007-ben fejezték be, a Duna partján kapott helyet, az Eurovea „masszív” épülete mellett. „Az akusztika egyszerűen lenyűgöző”.

 

Fotó forrása: Metro.co.uk (Getty Images)

 

  1. Az Óváros

 

Az Óváros sétáló utcája azért került fel a listára, mert autómentes, ami „igazán jól jön, ha az ember túl lelkesen nézett a pohár fenekére”.

 

  1. A szlovák sör

 

A szlovák sör és a juhtúrós galuska simán felveszi a versenyt a cseh sörrel és a cseh knédlivel. Elhisszük a szerzőnek, hogy mindegyik márkát végigkóstolta – kedvenceként a Zlatý Bažantot nevezte meg.

 

  1. A Kamzík

 

A Kamzík a főváros legmagasabb pontja, amely szintén érdekes látványosság a turisták számára:

 

„A 203-as trolin juthatunk fel a Kamzíkra, ahol aztán fél literes korsókból ihatjuk a citrommal díszített cseh kólát, a kofolát, miközben előttünk az osztrák és magyar táj 360 fokos panorámája tárul elénk”

 

  1. Az UFO

 

Ilyet sem olvashattunk/hallhattunk még: a brit lap a prágai Károly-hídhoz hasonlította a pozsonyi SNP-hidat

 

„A SNP-híd egy egyedülálló mérnöki mesternű, amely versenyre kelhet a prágai Károly-híddal is – ha nem is szép, de igazi retró-különlegesség”

 

A lap hozzáteszi: egyszer érdemes elviselni az „UFO repülő csészealj formájú étterem csillagászati számláját, és egy koktél mellett megnézni a ’kilátást’ Pozsonyligetfalu felé, ami Közép-Európa legnagyobb lakónegyede”.

 

Fotó forrása: Metro.co.uk (Getty Images)

 

  1. Dévény

 

Rövid buszozásnyi távolságra van Pozsonytól Dévény, ahol a várrom megtekintésén és a vörös bor megízlelésén kívül a legutóbbi történelem maradványait is felfedezhetjük. Például az osztrák határ közelében lévő, a vasfüggöny védelmére épített bunker.

 

Fotó forrása: Metro.co.uk (GettyImages)

 

  1. A szlovák borok

 

Pozsony közelében, pontosabban a Kis-Kárpátok dombjain kiterjedt ültetvényeken terem a szőlő, számtalan pince (brit szemmel) alacsony áron kínálja kiváló borait.

 

  1. Építészet

 

Prága valóban tele van különleges épületekkel, de Pozsonyban rendkívül kis helyre zsúfolódnak a barokk, a szecesszionista és a szocialista realista építészet „műremekei”. Néhány a legérdekesebbek közül a Kék Templom, vagy a Szlovák Rádió dupla-piramis épülete.

 

  1. Szelfik

 

Az utcai szobrok sem hagyták hidegen a brit úticikk íróját.

 

„Pozsony utcáin sok szoborral találkozni. Némelyik vicces, némelyik furcsa. Ezek remek lehetőséget nyújtanak az egyedi szelfik vagy bejegyzések készítéséhez. És betekintést engednek a szlovák humorérzék rejtelmeibe”

 

Tény mi tény: a turisták szeretnek fotózkodni a főtéri francia katonával, vagy Schöne Náci szobrával.

 

Cumil. Fotó forrása: Metro.co.uk (GettyImages)

 

  1. Az utca művészete

 

Pozsony zordabb utcáinak is megvan a maga varázsa, mint például az SNP-híd alatti állomásnál, ahol a számos „szabadtéri kiállítási elemmel”, más szavakkal graffitivel vagy utcafestéssel találkozhatnak a kirándulók.

 

Fotó forrása: Metro.co.uk (GettyImages)

 

Körkép.sk

Nyitókép: Metro.co.uk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!