Lezárt kikötők, leállított repülőgép- és vonatjáratok, bezárt iskolák, áram nélkül maradt háztartások, kicsavart fák, feldőlt kamionok – ezzel jellemezhető az Európa több országában is tomboló szélvihar.

 

Az orkán erejű szél, melyet Németországban Friederikének hívnak, elérte napközben a 203 km/órás sebességet. Sajtóértesülések szerint a szélvihar már legalább 7 halálos áldozatot szedett: egyet Belgiumban, kettőt Hollandiában, egyet Olaszországban és hármat Németországban.

 

A vihar, mely már Lengyelországot is elérte, nem kíméli Szlovákiát sem. A Felvidéken érezhető erős szél csak a pereme, az SHMÚ (Szlovák Hidrometeorológiai Intézet) az északi járásokra narancsriasztást adott ki.

 

 hirdetes_300x300  

Friederike miatt több mint százezren maradtak áram nélkül Németországban, a távolsági vonatjáratokat szüneteltetették, sok helyen a sínekre is rádőltek a szél által kicsavart fák. Csak Észak-Rajna-Vesztfália tartományban több mint 7000 helyszínre riasztották a tűzoltókat. Hollandiában napközben szüneteltették a repülőgép- és vonatjáratokat. Belgiumban lezárták a genti kikötőt, Brüsszelben több villamosjáratot is szüneteltettek. Romániában több iskolát is bezártak, néhány útszakasz nem volt járható, több mint 32 ezren maradtak áram nélkül.

 

Csehországban is riasztás van érvényben az erős szél, jegesedés és havazás miatt. Lengyelországban a viharos szél mellé várhatóan erős havazás is párosul.

 

Szlovákiában az előrejelzések szerint legfeljebb 150 km/órás széllökések várhatók a hegyekben.

 

Severe windstorm hit Den Bosch, S Netherlands this morning *sending people flying*

Severe windstorm hit Den Bosch, S Netherlands this morning *sending people flying* :O Thanks to Bas Cammeraat for the report!

Közzétette: Severe Weather Europe – 2018. január 18.

 

Flying Dixies in the Netherlands today, under the effects of severe windstorm Friederike

Flying Dixies in the Netherlands today, under the effects of severe windstorm #Friederike. Report forwarded by Wout Lucas.

Közzétette: Severe Weather Europe – 2018. január 18.

 

 

 

 

forrás: dw.com
forrás: dw.com
forrás: dw.com
forrás: dw.com
forrás: dw.com
forrás: aktuality.sk

 

Ferry/barge going for an unplanned ride in the severe winds of windstorm Friederike in Almere, the Netherlands today, Jan 18

Ferry/barge going for an unplanned ride in the severe winds of windstorm Friederike in Almere, the Netherlands today, Jan 18. Thanks to Marija Mujic for the report (Y)

Közzétette: Severe Weather Europe – 2018. január 18.

 

Unbelievable! Extremely unlucky and then so exceptionally lucky!

Unbelievable! Extremely unlucky and then so exceptionally lucky! Horst, the Netherlands today, under windstorm #Friederike! Report: Lars Gooren – thank you (Y)

Közzétette: Severe Weather Europe – 2018. január 18.

 

aktuality.sk, Körkép.sk

Nyitókép: dw.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!