Magyarországon már járványról beszélnek, Szlovákiában egyelőre még nem, de már vészesen emelkedik a légúti megbetegedéses esetek száma. Az influenzaszezon már októberben elkezdődött, de februárban fogja elérni csúcsát.

 

Január első heteiben a regionális és országos közegészségügyi hivatalok jelentései szerint hétről étre egy kétszámjegyű mértékben emelkedik az új esetek száma.

 

Minden évben a népesség 5-15 százaléka fertőződik meg influenza-vírussal. A kezeletlen betegség pedig súlyos komplikációkat okozhat. Az orvosok a „kollektív ellenálló képesség” erősítésével óvnák a lakosságot, ami a vakcinák minél szélesebb körű használatával érhető el. (Persze vannak, akik a gyógyszergyárak üzleti fogásaként tekintenek a orvosok felhívására, erről bővebben itt olvashat).

 

 hirdetes_300x300  

Küszöbön a járvány? Nő az influenzás megbetegedések száma, főleg Nyitra megyében

 

Nem csak köhögéssel, egyszerű kilégzéssel is terjed

 

Amerikai kutatók egy most megjelent tanulmányban tették közzé kísérleti eredményeiket, ami figyelemfelkeltő eredménnyel szolgált: nem kell köhögni és tüsszenteni az influenzavírus terjedéséhez, a kórokozók már az egyszerű légzés esetén is jelentős számban szabadulnak ki a szervezetből új célpontot keresve maguknak.

 

A kutatásba 335 embert vontak be, akik akut légúti megbetegedésben szenvedtek. Közülük 142-en influenzavírussal fertőződtek meg. Mintát vettek az általuk szájon és orron át kilélegzett levegőből, és RNS-vizsgálatnak vetették alá őket. Tekintélyes mennyiségű vírust találtak a mintákban, közel annyit, mint köhögés során.

 

A kilélegzett levegőben a legtöbb kórokozó a betegség első napjaiban van, ezért azt javasolják a kutatók (is), hogy aki influenzás, maradjon otthon, még ha nem is tüsszög vagy köhög.

 

Ezzel a felhívással nehéz vitába szállni. Természetesen a betegség ellen egészséges étkezéssel, megfelelő C-vitamin bevitellel és a már betegek elkerülésével lehet védekezni. Az orvosok azonban továbbra is a legjobb megoldásnak az oltást tartják.

 

Ami pedig a fenti kutatást illeti, nem csak arra szolgált, hogy felhívja a figyelmet a légzéssel terjedő betegségre, hanem arra is, hogy segítsen pontosabbá tenni azokat a matematikai modelleket, amelyekkel a légutakat támadó vírusos fertőzések terjedését hivatottak megbecsülni.

 

Körkép.sk, DenníkN.sk

Nyitókép: pluska.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!