Nem akármilyen önkormányzati választásokon vagyunk túl! Volt itt minden, amit csak el tudunk képzelni. Még egy házelnöki lemondás is a nap végére alig két tüntetés után, mellyel Pavol Paškának sikerült majdnem az egész showt ellopnia. De azért ne adjuk ilyen könnyen magunkat, nézzük meg, mi minden történt szombatról vasárnapra virradó éjjel.

A 2014-es önkormányzati választások több tanulsággal szolgáltak mindannyiunk számára. Az első, és talán legfontosabb, hogy nem lehet bármilyen helyi politikai döntést lenyomni az emberek torkán. Ékes példa erre Komárom (de mondjuk Királyhelmec is), ahol Stubendek László, az MKP négy évvel ezelőtti polgármesterjelöltje legyőzte az MKP – Most- Híd mostani összefogás jelöltjét, Czíria Attilát. Bastrnák Tibor ezzel két választás után már a második súlyos politikai vereséget kénytelen elkönyvelni Jókai városában. Négy éve polgármesterjelöltként, most pedig a Czíria-projekt ötletgazdájaként szembesült a többségi akarattal.

Az MKP és a Most- Híd versengése a magyarlakta területeken Berényi József pártjának sikerét hozta Bugár Béláékkal szemben. Jelen állás szerint ugyanis a magyar párt az önállóan induló polgármesterek (107: 87) és az önkormányzati képviselők tekintetében (1140: 827) is rávert a szlovák-magyar vegyespártra.

Előretörtek a függetlenek, az MKP országosan továbbra is a 3.

A választások másik tanulsága, hogy az országos eredmények alapján a polgármesterek és a képviselők tekintetében is a független jelöltek szerepeltek a legsikeresebben (bővebben alábbi táblázatunkban), ez az arány pedig magyar szempontból is növekvő tendenciát mutat. A függetleneket követik, a SMER, a KDH, az MKP, a Most- Híd és a Sieť jelöltjei. Elmondható, hogy az MKP-nak tehát sikerült megőriznie országos viszonylatban a pártok közt a harmadik helyét, a Most- Hídnak pedig stabilizálnia magát az ötödik helyen.

Polgármesterek száma (összlétszám százaléka) alapján:

 hirdetes_300x300  
  1. függetlenek – 1102 fő (37,94%)
  2. SMER – 847 fő  (29,16%)
  3. KDH – 122 fő (4,2%)
  4. MKP – 107 fő (3,61%)
  5. Most- Híd – 87 fő (2,99%)
  6. Sieť – 52 fő (1,79%)
  7. SDKÚ – 48 fő (1,65%)

A megválasztott képviselők száma (összlétszám százaléka) alapján:

  1. függetlenek – 5988 fő (28,92%)
  2. SMER – 5121 fő (24,73%)
  3. KDH – 2187 fő (10,56%)
  4. MKP – 1140 fő (5,5%)
  5. Most- Híd – 827 fő (3,99%)
  6. Sieť – 654 fő (3,15%)

A városok és nagyközségek tekintetében az MKP hozta Somorját (ahol Érsek Árpád, a Most-Híd parlamenti képviselője még csak képviselőnek sem jutott be), Bőst, Dunaszerdahelyet (és több nagy települést a járásban, ugyanakkor 9 településen visszaszorult), Gútát (és több fontos települést a komáromi járásban), Ógyallát (Basternák Ildikó 9 jelöltet utasított maga möge!), Tornalját, független jelölt támogatásával pedig Szencet, Diószeget, Rimaszombatot és Zselízt.

Elveszítette viszont Nagymegyert és Szepsit, illetve nem sikerült bevennie Ipolyságot, Füleket, Nagykapost és Királyhelmecet.

Összességében a megyei és az európai választások eredményei után elmondható, hogy a párt helyi szinten is még tartja magát, érdemben azonban nem sikerült javítania.

Pozsonyban jobboldali, Kassán baloldali győzelem

Külön fejezetet érdemel Pozsony és Kassa. A fővárosban huszáros hajrával az az Ivo Nesrovnal győzött, aki ugyan bár pár hete még maga is az SDKÚ tagja volt, végül azonban az ellenzéki pártok inkább Milan Kňažkot támogatták. Nesrovnal győzelme ugyan meglepetés, de valahol mégis kódolva volt a levegőben. Pozsony ugyanis tradicionálisan jobboldali beállítottságú, ahol nem kértek sem a baloldali  jelöltből, sem az oligarchagyanús egykori rendszerváltóból.

Kassa miatt pedig nem kell búsulnunk, mert bár a helyiek a Smeres Richard Rašinak szavaztak újfent bizalmat, egy másik, sokkal nagyobb keleti Smerest, Pavol Paška házelnököt mégis sikerült Kassáról kilőni.

Bővebb elemzésekre a képviselőtestületek összetételének megismerése után lesz lehetőség. Addig is ajánljuk a .týždeň remek értékelését.

Király Zsolt

Nyitókép: felvidek.ma

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!