Az sajnos ma már senkinek sem újdonság, hogy a politikusok szeretnek valótlanságokat állítani, ha az javít megítélésükön. Ráadásul egyre gyakrabban folyamodnak túlzásokhoz, hogy javítsanak a maguk és pártjuk népszerűségén. Íme, néhány nagy túlzás a koalíciós pártok vezetőitől.

 

A demagog.sk elemzéséből az derül ki, hogy Robert Fico (Smer-SD) kormányfő az elmúlt évben tett kijelentéseinek 17,7 százalékában állított valótlanságot és 9,7 százakban hazudott. Bugár Béla (Most-Híd) parlamenti alelnök 26 százalékban mondott valótlanságot és 4,4 százalékban hazudott.

 

A hármasfogat harmadik tagja még ennél is lazábban kezeli az igazság kereteit: Andrej Danko (SNS) házelnök kijelentéseinek 26,5 százaléka volt valótlan és több mint 10 százaléka volt hazugság.

 

 hirdetes_300x300  

A politikusok egyre többet ferdítenek

 

Általánosságban véve a politikusok kijelentéseiknek 68 százaléka volt igaz, a többi pedig tévedés, melléfogás vagy szándékos félrevezetés volt.

 

„Összességében mérsékelten nőtt a hamis állítások aránya. Többször is rámutattunk az ismétlődő valótlanságokra, de a műsorvezetők nem reagáltak rá vitaműsoraikban”

 

Mondta a SME napilapnak Anna Peniašková, a demagog.sk elemzője.

 

A sokat ismételt hazugság…

 

Robert Fico többször is kijelentette a múlt évben, hogy rögtön cselekedett, amint kétes ügyleten érte minisztereit, még a kisebb ügyekben is.

 

„Ez a kormány kilenc hónappal ezelőtt alakult és semmilyen botrányos ügye nincs”

 

Mondta Fico novemberben. Az elmúlt időszakban azonban folyamatosan a Bašternák-ügy, a Tiszta Nap és a Lajčák ügy miatt kellett magyarázkodnia.

 

„Lehetséges, hogy a kormányfő másképp értelmezi a ’botrányos ügy’ kifejezést, de ez semmit sem változtat azon, hogy a mostani kormány körül is elég sok kétséges és tisztázatlan gyanús ügy történt”

 

Olvasható a demagog.sk elemzésében.

 

Sarkítás, ferdítés, félrevezetés

 

Valótlan állításokkal vette védelmébe a külügyminisztériumot Robert Kaliňák is, aki azt állította, hogy a soros EU-elnökség 70 millióba került Szlovákiának, ami csak a fele volt annak, amit Csehország költött rá a maga idejében. A cseh soros elnökség hivatalos honlapja szerint azonban csak 73 milliót költöttek rá – vagyis nagyjából ugyanannyit.

 

Számos félrevezető kijelentést tettek a politikusok az ország gazdasági állapotát illetően is. Fico szerint például Szlovákia a legiparosodottabb ország és a legnagyobb gazdasági növekedéssel rendelkezik az egész Európai Unióban. Egyúttal Európa legnagyobb beruházásának nevezte a Jaguar Land Rover nyitrai üzemének megépülését.

 

Röviden szólva, ez is hazugság.

 

Az Európai Bizottság jelentése szerint Szlovákia az ötödik legnagyobb előrejelzett gazdasági növekedéssel bíró tagállam. Málta, Románia, Luxemburg és Írország előzik meg a sorban.

 

Az ipar GDP-beli arányát tekintve Szlovákia csak a második, első Csehország. Illetve nem szabad elfeledkezni arról, hogy mind a kutatás-fejlesztés területén mind a nagy hozzáadott-értéket képviselő iparban el vagyunk maradva az átlagtól.

 

A Jaguar Land Rover sem épp a legnagyobb beruházás Európában, bár Szlovákiában kétségtelenül kiemelkedik. Nagy-Britanniában a kínai CGN 6 milliárdot ruház be a Hinkley Point-i atomerőmű-projektbe, illetve 43 milliárdot akar invesztálni egy kínai vállalat Svájcban is.

 

„Még ha ezek az adatok könnyen hozzáférhetőek is, senki sem figyelmeztet [a csúsztatásokra], és ők [a politikusok] továbbra is, rendszeresen használják”,

 

Mondta Peniašková.

 

Körkép.sk, Sme.sk

Nyitókép: sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!