Marek Maďarič (Smer-SD) kulturális miniszter lemondana párttársa, Robert Kaliňák helyében. Maďarič ezt a közmédia O 5 minút 12 című vitaműsorában jelentette ki. Szavait azzal indokolta, hogy akkora nyomást, mint amit a sajtó gyakorol a belügyminiszterre, ő nem bírna ki.

 

A közmédia hétvégi vitaműsorában vasárnap Andrej Kiska köztársasági elnök országértékelő beszéde volt a téma, amelyben az államfő burkoltan ismét lemondásra szólította fel Kaliňákot. Maďarič szerint,

 

„…erre a felszólításra annak kell reagálnia, kinek címezték, esetleg az ő felettesének”

 

„Én azt hiszem, hogy ezt a nyomást, amit Kaliňákra fejt ki  sajtó, én nem viselném el. (…) Osztályozhatom, hogy [amit a sajtó ír] az objektív vagy sem, igazságos vagy sem, de lényegében akkor is egy hatalmas, folyamatos nyomás, amit Szlovákia történetében még egyetlen politikus sem tapasztalt meg”

 

 hirdetes_300x300  

magyarázta a kulturális miniszter.

 

Gál: egy ember távozása nem megoldás

 

A tévévitában részt vett a Most-Híd frakcióvezetője, Gál Gábor is, aki szerint amiről Kiska beszélt (Kaliňák lemondása vagy lemondatása) ugyan gesztus értékű lehetne, de mégsem az. Azzal kapcsolatban, hogy a belügyminiszter a sorozatos visszaélések és korrupciós ügyek ellenére sem mond le, Gál azt mondta:

 

„Mi a korrupciót nem gesztusokkal oldjuk meg. Egy ember távozása még nem jelenti azt, hogy sikeresek leszünk [a korrupció elleni harcban]”

 

Gál szerint ugyanakkor sikert csak konkrét megoldásokkal lehet elérni, amit a kormánykoalíció javasolhat.

 

Sulík: A Most-Híd homokba dugja a fejét

 

Richard Sulík (SaS) ellenzéki képviselő nem értett egyet Gállal:

 

„Mindegy lenne, ki áll a belügyminisztérium élén? Egyáltalán nem mindegy. Ez egy lényeges kérdés”

 

mondta Sulík, aki kritizálta Robert Fico kormányfő korrupcióellenes tevékenységét, amely szerinte egyszerűen hiteltelen.

 

„Kimagaslóan megbízhatatlan. A legkevésbé sem megfelelő személy arra, hogy a korrupció ellen harcoljon. (…) Ez az egész csak egy komédia a korrupció ellenes harccal, ami arra szolgál, hogy megnyugtassa a választókat. Semmi másra. És maga ehhez, Gál úr, jópofát vág és ennyi. Homokba dugja a fejét és azt mormogja, hogy ez az ő felelősségük. Ez inkább a maguké”

 

Maďarič koalíciós partnere védelmében Sulíknak azt mondta:

 

„Maga az utolsó ember, akinek joga van beszélni a korrupcióról és meghízhatóságról, mert maga az az ember, aki Kočnerrel a főügyészválasztásról tanácskozott. Maga az utolsó, aki megmondhatja, hogyan harcoljunk a korrupció ellen”

 

Maďarič úgy véli, hogy a korrupció visszaszorításáért sokat tehet a kormánykoalíció, ha intenzívebbé teszik a hatóságok munkáját.

 

A Smer sorozatos botrányaira vonatkozó kérdéseket a Most-Híd és Bugár Béla rendszerint azzal üti el, hogy pártja ezzel nem foglalkozik, ennek a koalíciónak ugyanis szerinte nincs korrupciós ügye.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Topky.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!