Robert Fico bejelentette, hogy mindhárom koalíciós párt egyeztetett Andrej Kiska kormányfővel. Hozzátette, hogy már holnap hajlandó beadni lemondását, hogy a jelenlegi kormánykoalíció folytathassa munkáját.

 

A kormányfő döntését azzal indokolta, hogy kötelességének érzi megakadályozni, hogy olyan politikusok kezébe kerüljön az ország irányítása, mint Galko vagy Matovič.

 

Fico elmondása szerint Andrej Kiska államfő tiszteletben tartja a még érvényes koalíciós szerződést, amelynek értelmében az új kormányfőt a Smer adhatja. Amennyiben a javasolt személlyel az államfő egyetért, Fico már holnap beadja lemondását.

 

 hirdetes_300x300  

Bugár „nagyra értékelte” Fico döntését. A vegyespárt elnöke azt is elmondta, hogy

 

„Új kormány, új felelősség, és annak folytatása, amit két éve elkezdtünk”

 


 

21:47 – Alkotmányjogász: Ha a kormányfő beadja a lemondását, az egész kormánynak le kell mondania

 

Ha Robert (Smer) kormányfő lemond hivataláról, ugyanezt kell tennie a kormánynak, mint egésznek. Az elnök, Andrej Kiska ugyanezt a kormányt megbízza a kormányzással, míg hivatalosan ki nem nevezik az új összetételű kabinetet. Ez a két lépes, ha van előzetes megállapodás, egyszerre is végrehajtható.

 

„Ez azt jelenti, hogy ha az elnök elfogadja Robert Fico feltételeit, akkor rögtön kinevezheti az új kormányt, amelynek aztán még bizalmat kell kapnia a parlamenttől.”

 

mondta Marek Domin alkotmányjogász a TASR hírügynökségnek.

 

21:22 – František Šebej (Most-Híd) most nem akarta kommentálni az Fico nélküli új kormányról szóló megegyezést. Azt ígérte, hogy később fog reagálni a sajtónak.

 

„Később válaszolok majd rá, kérem, legyenek megértéssel” – írta egy SMS-ben a TASR-nek

 

21:21 – Az OĽaNO felszólította Andrej Kiskát, hogy ne fogadja el Fico feltételeit.

 

„A figurák cseréje nem elegendő az államba és hivatalaiba vetett bizalom megújítására”

 

21:20 – Andrej Kiska államfő törli csütörtöki programját. Eredetileg Besztercebányára utazott volna

 

21:18 – Solymos László (Most-Híd) a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy amennyiben pártja újra őt jelöli a környezetvédelmi minisztérium élére, úgy továbbra is a kormányban marad.

 

21:13 – Michal Vašečka szociológus szerint Robert Fico pragmatikus döntést hozott: az kormány megtartásának felelősségét egy lépésben áthárította Andrej Kiska államfőre. 

 

21:12 – Az SNS bejelentette, hogy az új kormányban a jelenlegi minisztereit tartaná meg, vagyis Gabriela Matečná mezőgazdasági, Martina Lubyová oktatási és Peter Gajdoš védelmi minisztereket. 

 

20:28 – Lucia Žitňanská nem lesz része az új kormánynak. Szóvivője a következőt nyilatkozta a sajtónak: 

 

„Žitňanská miniszterasszony álláspontja, miszerint nem elég a belügyminiszter távozása, hanem a kormányfői székben is cserére van szükség, közismert. Egyetért ezért a Most-Híd elnökségének mai döntésével. Az új kormányban azonban nem akar részt venni”

 

20:18 – A Denník N smeres forrásokra hivatkozva azt írja, hogy Peter Kažimír vagy Peter Pellegrini lehet Fico utódja.  

 

20:07 – Az elnöki iroda reakciója a koalíciós elnökök javaslatára:

 

Kiska elnök úr ma találkozott a koalíciós pártok elnökeivel, akik tájékoztatták őt a szlovákiai politikai krízis általuk javasolt megoldási lehetőségéről. Arról is tájékoztatták, hogy minimum 76 parlamenti képviselő aláírását is átadják, akik támogatják a kormánykoalíció megoldási javaslatát.”

 

19:52 – Andrej Hrnčiar szerint a Most-Híd elnökségén mindenki egyhangúlag egyetértett Fico távozásával. Hozzátette, egyelőre szó sincs arról, hogy néhányan kilépnének a pártból. Elégedetlenek leginkább Lucia Žitňanská és legközelebbi párttársai lehetnek.

 

19:42 – Az államfő szóvivője egyelőre nem reagált a sajtónak, hogy az elnök hajlandó-e eleget tenni Fico feltételeinek. Igor Matovič első reakciója: „Aki egyszer árulást követ el, másodszor is megteszi”. A megjegyzést Bugár Bélára (Most-Híd) tette. Ľuubomír Galko (SaS) szerint, még ha a Most-Híd meg is kapja a belügyi tárcát, valódi változás nem történik.

 

Fico tehát három feltétel teljesítése esetén hajlandó már holnap benyújtani lemondását: 

 

1. A köztársasági elnök tartsa tiszteletben és garantálja a 2016-os demokratikus parlamenti választások eredményét, amelynek alapján létrejött a mostani kormánykoalíció.

 

2. Továbbá az államfő tartsa tiszteletben és garantálja a jelenleg is hatályos koalíciós szerződést.

 

3. Továbbá az államfő tartsa tiszteletben és garantálja, hogy az említett koalíciós szerződés értelmében a legerősebb parlamenti párt, a Smer javasolhat új kormányfőt.

 

„Amennyiben az államfő hajlandó ezeket a feltételeket teljesíteni, kész vagyok már holnap benyújtani lemondásomat. „

 

A mai nap történései:

 

Fico – Bugár csere a miniszterelnöki székben? Ahány koalíciós párt, annyi eltérő vélemény a válság kezeléséről

 

Már az előrehozott választások dátumáról tárgyal a koalíció, közös összefogás várható az ellenzék soraiban

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!