Hagyományosan gazdag tartalommal 6. alkalommal rendezték meg a Losonci Vendéglátó Napokat, melyre annak három napja alatt a széles környékről az idén is sok ezren látogattak el. A rendezvény idei évfolyama Losonc város első írásos említésének 770. évfordulója jegyében telt.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

 Részt vettek rajta a város testvérvárosainak, közöttük Salgótarján és Pápa város küldöttségei és csoportjai is. Utóbbiak a Köztársaság téren felállított nagyszínpadon a nagyközönségnek is bemutatkoztak.

 

Baráti városok képviselői. Felvétel: Puntigán József.

 

 hirdetes_300x300  

A Városi Napok szerves részét képezte több, immár tisztes múltra visszatekintő (al)program. Közülük a legnagyobb hagyománnyal a Losonci Vásár rendelkezik, melyet kisebb-nagyobb változásokkal az 1989-es rendszerváltás óta rendeznek a város központjában a Masaryk és a Nógrádi utcákban.

 

Volt minőségibb áru is… Felvétel: Puntigán József.

 

Egy kis Afrika. Felvétel: Puntigán József.

 

Az idén közel 300 árus (Magyarország, Csehország, Lengyelország, Peru, Afrika) vett részt rajta, akik nagyobbrészt ruházati cikkeket és háztartási eszközöket kínáltak.

Felvétel: Puntigán József.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Kivételt néhány kézműves, bútorárus, virágárus, afrikai dísztárgyakat kínáló árus képezett s természetesen nem maradhattak el az ételeket-italokat kínáló vendéglátók sem. Mindenfajta statisztika nélkül is elmondható, hogy nekik volt a legnagyobb sikerük, hiszen előttük a késő éjszakába nyúló programok alatt is kígyóztak a sorok.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Nem kisebb sikernek örvendett a 6. alkalommal megrendezett Sörfesztivál, amelyen 9 hatalmas sörsátorban közel 70 fajta sörből lehetett válogatni. A rendezvény hivatalos megnyitása, egy söröshordó csapra verése volt, melyet a színpadon baráti városok képviselői kóstolhattak meg. Az ital kedvelői aligha tudtak volna olyan hazai gyártót találni, amely ne lett volna jelen a téren. Bőséges volt a választék az italhoz illő ínyencségekből is.

 

A csapatok. Felvétel: Puntigán József.

 

Nem hiányzott az ismet humorista Jozef Pročko sem. Felvétel: Puntigán József.

 

Második alkalommal rendezték meg a babgulyás főző versenyt, mely ezúttal 11 csapat vett részt, ami a tavalyihoz képest némi növekedést jelentett. A helyi csapatokon kívül megmérette szakácstudományát a rappi, gácsi és két politikai párt csapata is. A zsűri döntése alapján utóbbiak egyike nyerte a versenyt is.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

„Lógott az eső lába” a legtöbb fiatalt vonzó szombat esti, késő éjszakába nyúló 6. „Mega street dance party”-nak volt, melyen lézer- és fényágyúk kíséretében két kamionos színpadról szólt a szó szerint testet remegtető diszkózene. Ez a környéken élő lakosokat nem töltötte el örömmel, résztvevőket viszont annál inkább.

 

35 méter magasságban … Felvétel: Puntigán József.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Főleg a gyerekeket szórakoztatták a hinták és egyéb játékok, közöttük az adrenalint is tisztesen megemelő, inkább csak felnőtteknek ajánlott hinták is.

Arckép/karikatúra Viliam Široký festőművésztől … Felvétel: Puntigán József.

 

Ünnepi pillanatok, puskalövéssel. Felvétel: Puntigán József.

A hagyományoknak megfelelően a rendezvény alatt, a Köztársaság-téren felállított színpadon tartotta meg ünnepi ülését a Városi Képviselő Testület, amelyen átadták a városi díjakat és emléklapokat.

 

Korabeli ruhákban. Felvétel: Puntigán József.

 

Bemutatták a város közelmúltban elkészült új himnuszát, mely ezentúl a városi rendezvények nyitó dala lesz. A város polgármesterasszonya és segítői korabeli ruhákban léptek a színpadra, az ünnepség a füleki Defensores hagyományőrző csoport rövid bemutatója és puskalövésével vette kezdetét.

 

Bal oldalon: Hana Košková, írónő. Felvétel: Puntigán József.

A város díját az idén 75. születésnapját ünneplő Hana Košková, írónő vehette át irodalmi tevékenységéért. Elismerő oklevelet kapott Pavol Kalinský sportolói, edző és közéleti tevékenységéért. Köszönőlapot kapott Rudolf Václavík, zenész, , Štefan Kohn, sportoló és közéleti szereplő valamint Jaromír Balcár pedagógus és edző. Elismerésben részültek a különböző versenyeken sikeresen szerepelt alap- és középiskolások is.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Nem maradtak el sportrendezvények sem. A Kubinyi téren Biketrial verseny zajlott, a Bocca klubban a férfi boccii klubok 7. alkalommal mérték össze az erejüket a Közép-európai kupáért. Sorrendben ötödik alkalommal rendezték meg „Fotrova kára” címet viselő, veterán autók találkozóját. A csillogó-villogó autókat azután a Losonc-Gács útvonalon lehetett menet közben megcsodálni. A legrégebbi autó a 20. század elején készült.

 

… a 20. század elején készültek. Felvétel: Puntigán József.

 

A 2. alkalommal megrendezett, Losonc és Salgótarján Nemzetközi Maraton Futásról már beszámoltunk az olvasóinknak.

Felvétel: Puntigán József.

 

A számos hinta mellett a gyerekeket és kísérőiket az idén is meseelőadások csalogatták a Városi Hivatal szomszédságában felállított Mesesátorba. A Városligetbe, vasárnapra tervezett folytatás viszont elmaradt. A kedvezőtlen időjárás miatt az 5. Losonci legenda című középkori játékokat, konyhát, solymászokat bemutató program elmaradt.

 

Építészeti kiállítás. Felvétel: Puntigán József.

 

A Kubinyi téren a régi Városháza Wagner termében fiatal losonci építésznövendékek alkotásaiból nyílt kiállítás, akik ezúttal a Fándly utca és a Tugári tér felújítására készítették el javaslataikat. Csak remélni lehet, hogy valamelyik tervezet meg is valósul.

 

A Wagner-terem. Felvétel: Puntigán József.

 

A rendezvény nem teljesen apró szépséghibája, hogy a felújított terem falára felvitt korabeli képek mellett a város megnevezése latinul és szlovákul is felkerült. Magyarul – Losonc – viszont nem! Ezt nem helyettesítheti a kiemelt helyet kapott „Lussunch”! Sajnos a magyar nyelv és megnevezések ily szintű kirekesztése nem az első ízben történik meg.

 

A régi Városháza felújított udvara. Felvétel: Puntigán József.

 

Egyébként megújult a városháza belső udvara is, ahol egy parkolót is kialakítottak.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A rendezvény színpadjain, elsősorban a Köztársaság téren a rendezvény teljes ideje alatt folyamatosan zajlottak a fellépések és koncertek. Ennek részeként az Európa Nap keretében voltak láthatóak a baráti városok együttesei és csoportjai.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!