Indul Eb-nyereményjátékunk, melynek fődíja egy eredeti magyar válogatott mez.

 

A közelgő kontinenstorna egy újabb izgalmas esemény az európai futballban, amely mágnesként vonzza a szurkolók figyelmét Franciaország felé.

 

A tornáról

 

 hirdetes_300x300  

A labdarúgó Európa-bajnokság az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szervezésében négyévente megrendezésre kerülő, az UEFA-tagországok férfi labdarúgó-válogatottjai számára kiírt labdarúgótorna. Az európai labdarúgás és egyben az UEFA legfontosabb eseménye. Az elsőt 1960-ban rendezték Európai Nemzetek Kupája néven. 1968-ban változott az elnevezés labdarúgó Európa-bajnokságra.

 

A rendező ország

 

A 2016-os, sorozatban 15. labdarúgó-Európa-bajnokságot június 10. és július 10. között Franciaországban rendezik.

 

Ez lesz az első Eb, amelyen 24 csapat vesz részt, köztük a magyar és a szlovák válogatott is.

 

A házigazda Franciaország szerepe Európa és a világ futballjában kiemelkedő. A válogatott kétszer, 1984-ben (rendezőkén) és 2000-ben nyert Eb-t. A franciák a pályán kívül is sokat tettek a sportágért, vezető szerepet játszottak a világ futballszervezeteinek létrehozásában.

 

1960-ban az első kontinenstorna zárószakaszának szintén Franciaország adott otthont. A régi Parc des Princes döntőjében a Szovjetunió legyőzte Jugoszláviát 2:1 arányban.

 

24 évvel később újra visszatért a kontinenstorna a gallokhoz. 1984-ben Michel Platini vezetésével az újjáépített Parc des Princes közönsége előtt a spanyolokat győzték le a döntőben.

 

16 évre rá ismét Európa trónjára ültek a franciák, ezúttal a szomszédos Belgium és Hollandia által rendezett tornán nem találtak legyőzőre. A döntőben az olaszokat győzték le 2:1 arányban hosszabbítás után.

 

A párizsi Eiffel torony előtt a győztesnek járó trófea...
A párizsi Eiffel torony előtt a győztesnek járó trófea…

 

Selejtezők, résztvevő csapatok 

 

A selejtezőben 53 válogatott vett részt. A házigazda Franciaország, a selejtezőből oedig 23 csapat jutott ki az Európa-bajnokságra. Sorsolással nyolc hatcsapatos és egy ötcsapatos csoportot hoztak létre körmérkőzéses, oda-visszavágós mérkőzésekkel. A sorozat végén a kilenc csoportelső és csoportmásodik, valamint a legjobb csoportharmadik automatikusan kijutott az Európa-bajnokságra, míg a további nyolc csoportharmadik között oda-visszavágós pótselejtezőt rendeztek. A pótselejtezők győztesei jutottak még ki az Európa-bajnokságra.

 

A magyar válogatott 44 év után ismért Eb-résztvevő, ez lesz a harmadik szereplés a torna történetében. Az eddigi két alkalommal a harmadik, illetve negyedik helyen végeztek.

 

 

A résztvevő csapatok listája:

 

Rendező: Franciaország

 

Csoportgyőztesek: Anglia, Csehország, Ausztria, Észak-Írország, Portugália, Spanyolország, Olaszország, Belgium, Németország,

 

Csoport másodikok: Izland, Svájc, Wales, Románia, Albánia, Lengyelország, Oroszország, Szlovákia, Horvátország,

 

Legjobb harmadik helyezett: Törökország

 

Pótselejtező után: MAGYARORSZÁG, Írország, Svédország, Ukrajna

 

A résztvevő csapatok...
A résztvevő csapatok…

 

Játékvezetők

 

Az  UEFA 18 játékvezetőt nevezett a közelgő kontinensornára, köztük a magyar Kassai Viktort is.

 

Az Eb-n résztvevő bírók listája: Královec (cseh), Atkinson, Clattenburg (angol), Turpin (francia), Brych (német), KASSAI (magyar), Rizzoli (olasz), Kuipers (holland), Moen (norvég), Marciniak (lengyel), Hategan (román), Karaszjov (orosz), Collum (skót), Mazic (szerb), Skomina (szlovén), Velasco Caballo (spanyol), Eriksson (svéd), Cakir (török)

 

Az Eb-n résztvevő játékvezetők
Az Eb-n résztvevő játékvezetők

 

Hivatalos kabalafigura és hivatalos dal

 

Komoly futballesemény nem létezhet hivatalos kabalafigura és dal nékül. A hivatalos kabalafigurát először 2014 novemberében tárták a nagyközönség elé a rendezők. A kiváncsi és éles eszű, félig gyermek, félig szuperhős alak arra hivatott, hogy világszerte a futball művészetének  ünneplésére sarkallja a szurkolókat. A közönségszavazáson a végső győztes Super Victor lett, aki a szavazatok 48 százalékát gyűjtötte be, megelőzve Goalixet (27 százalék) és Driblout (25 százalék).

 

Super Victor: Imádom összehozni az embereket egy jó futballélményre
Super Victor: Imádom összehozni az embereket egy jó futballélményre

 

A hivatalos dal megírására a francia DJ-t és zenei producert, David Guettát kérték fel a szervezők. A Stade de France-ben megrendezésre kerülő nyitóünnepségen fogja bemutatni az Eb hivatalos dalát. Az UEFA által közölt információk szerint  Guetta megbízása ennél jóval több, az ő feladata megteremteni az egész esemény zenei indentitását, kezdve a stadionok hangzásától egészen a mérkőzések közvetítéséig. A zenészezen felül a megnyitó estéjén ingyenes koncertet ad majd az Eiffel-torony lábánál a Mars-mezőn.

 

Az Európa-bajnokság hivatalos dala:

 

 

Nyereményjáték

 

Mint azt a tegnapi nap folyamán honlapunkon és facebook oldalunkon beharangoztuk, Eb-nyeremény játékot indítunk, mely május 23 és június 9 között tart. Részeletek itt. A fődíj a magyar válogatott hivatalos meze, melyből egyet ma már be is szereztünk:

 

valogatott mez
A magyar válogatott hivatalos meze. Kép: Körkép.sk

 

A kvízjáték első fordulója

 

Íme az első kérdésünk: Franciaroszág mellett ki rendezett legalább két Európa-bajnokságot ?

 

A válasz: Németország

B válasz: Spanyolország

C válasz: Anglia

D válasz: Belgium és Olaszország

 

A  helyes választ a kérdés számának megjelölésével (pl. Eb-játék 1. kérdés – helyes válasz: A) együtt kérjük küldje el a korkepjatek(kukac)gmail (pont) com e-mail címre. A levél tárgya: Eb-nyereményjáték.

 

Beküldési határidő: kedd este 20.00 (a következő kérdésig).

 

Képek forrása: uefa.com

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!