Nemrég a Focus ügynökség felmérésből kiderült, hogy a Smer-SD támogatottsága 23, százalékra csökkent. Csak összehasonlításképp, a márciusi választásokon a Smer 28,3 százalékot ért el.

 

Közismert, hogy Robert Fico profi politikus, nem tesz sokat anélkül, hogy megkérdezné a választóit vagy tanácsadóit. Lényegében csak azt teszi, amit maga ellenőrzött, vagy amit a tanácsoltak neki. Ebben nincs semmi rossz. Ezért a választók bizalmának csökkenése többet is jelenthet, mint más párt esetében.

 

Ficonak két arca van. Az egyik a kedves, vidám, nyugodt – ez az emberi arca, amellyel a választóknak biztonságot, szolidaritást és rendes életet kínál. Aztán itt van a szigorú és támadó politikájának arca, amellyel pártját, kormányát és saját embereit védi úgy, hogy mindenkire rátámad. Miközben az első Robert Ficonak bizalmat hoz a választók részéről, a második eltávolítja azt. A kérdés az, ezt a tanácsadói miért nem mondták meg neki? (..)

 

 hirdetes_300x300  

Robert Fico akkor támad, ha valamiről szó van. Ezt céltudatosan csinálja. Nem egy túlmotivált fiatal, és nem is egy irányíthatatlan kolerikus. Ezekből az emberekből a mi politikánk rögtön sokat kínált. Robert Fico más.

 

 

Nem kiabál indok nélkül. Vagyis, pontosabban, akkor kiabál, ha azt tanácsolják neki. És ez akkor van, ha nem tudja, merre tovább. Most pont ez történik. A százalékait Andrej Danko viszi el, kulcsemberének, Miroslav Lajčáknak pedig egy botrányt kell megoldania saját minisztériumán…

(..)

Egy példa mindenre. Ameddig Robert Fico az államfői kampányban valódi témákkal foglalkozott, gyakorlatilag megrendíthetetlen volt. Aztán jöttek a személyes támadások Andrej Kiskát célozva és a legerősebb és legnépszerűbb politikai párt vezetőjének elnöki álmai szertefoszlottak.

 

Így szóródhat szét a megrendíthetetlen Smer pozíciója a politikai térben.

 

A kiabáló Robert Ficoból, aki ott keres ellenségeket, ahol nincsenek, nem kérnek a választói. Személyes támadásokkal, amelyeket az ő emberei tanácsolnak neki, nem szerzett támogatókat. Ha meg szeretné tartani saját pártját a legmagasabb szinteken, akkor talán újra államférfiként és nem kiabáló politikusként kellene viselkednie. A jelenlegi stratégia ugyanis nem működik.

 

 

aktuality.sk –  Komentár Petra Bárdyho: Starý dobrý Fico bol úspešný, ukričaný má problém

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!