Andrej Danko nyilván jól kigondolta. Ő úgy látta, hogy az SPP mögött álló oligarchák kiegyeztek a Smerrel és csendben megemelték az energiaárakat. Lépni akart ez ellen – és közben 20 százalékra szeretett volna nőni a felmérésekben. De Fico megelőzte.

 

Már az elején megelőzte, mikor kierőszakolta a gáz és az áram árának csökkentését. És megelőzte a történet végén is, amikor a Kormányhivatalban bejelentette, hogy az Árszabályozási Hivatal igazgatója távozik posztjáról. Holjenčík nyilvános kivégzése, amit Danko a parlamentben készített elő, nem valósult meg.

 

Danko ebből a összecsapásból meggyengülve került ki – és kissé hisztérikusan. Koalíciós válsággal fenyegetőzött – ha Fico nem enged feltételeinek (egy állami energetikai holding létrehozása kapcsán).

 

 hirdetes_300x300  

Természetesen nem Danko programja a kormányválság valódi oka. És nem is az energiaszámlák. A való ok az, hogy Danko pozíciója a koalícióban gyengül. Nem tud több választót maga mellé állítani és beelőzni a Smert.

 

Hát pattog és a”összeesküvésekre” hivatkozik: az oligarchák, a Smer, a rendőrség, a sajtó és a RégioJet mind a fejére utaznak.

 

Elfelejtette hozzátenni, hogy maga Andrej Danko is őrá utazik.

 

Mert ha valaki képes Dankot végérvényesen kivonni a forgalomból, az ő maga. Minden nyilvános szereplésével. Még két három sajtótájékoztató, és kész. A ragadozóból (aki miniszterelnök akart lenni) politikai hulla lesz.

 

Lényegében már ez történik. A Focus legutóbbi felmérésén az SNS a második helyről az ötödikre csúszott vissza. Decemberben még második volt. Danko úgy érezte magát, mint a Smer alternatívája (ez utóbbi egyébként 23 százalékra esett vissza), illetve mint a legerősebb jobboldali párt. Ő lehetett volna egy esetleges „változás” főszereplője. Ami tényleg nyaktörő mutatvány lett volna.

 

Ma az SNS ötödik, és a trend úgy néz ki, hogy gyengülni vagy stagnálni fog. A második helyen Sulík és az SaS áll, anélkül, hogy különösebben változott volna preferenciája (13 százalék). Az egyetlen aki jelentősen növekedett, az Fico és a Smer. A kormányfő 2017 év elején kifejezetten formában van. (…)

 

Aktuality.sk, Týždeň v kocke Daga Daniša: Ešte tri tlačovky a je po ňom

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!