A Smer az összes kerületi várost elveszítette. De főként azt a képességét vesztette el, hogy az embereket meg tudja győzni arról, hogy még képes kormányozni.

 

Az irány (Smer=Irány – szerk. megj.) világos: mélyzuhanás. Egy nagy párt és egy trendeket meghatározó vezető nem így néz ki.

 

Az egész az államfőválasztásnál kezdődött, amikor Robert Fico nem tudta legyőzni a zöldfülű poprádi ellenfelét.

 

 hirdetes_300x300  

Azután jött a visszaesés a parlamenti választásokon és a nagy koalíciós megalakításának szükségessége, a megyei választásokon elszenvedett pofon, most pedig a térképről való teljes kigumizás. Ha a kerületi városokon keresztül tekintünk végig Szlovákián, akkor kijelenthetjük, hogy az elmúlt éjszaka után a Smernek egyetlen egy sem maradt.

 

Másképpen megfogalmazva: a Smernek nincs államfője, a kormányfő egy pótlék, akit még a koalíciós partnerek sem tisztelnek, a Smernek a kerületi városokban nincs egyetlen polgármestere sem, így a nagy halak csupán Trencsén és Nyitra megyében maradtak meg.

 

(…) Ha Robert Ficonak még ezek után a választások után is sikerült volna megtartania a Smert, az politikai értelemben vett rendkívüliségének jele lett volna. Ám a politikai rendkívülisége úgy veszett el, mint a pártja és a saját népszerűségének százalékai.

 

Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolása, Bašternák, Kočner és a vietnami emberrablás. A tetejébe pedig Fico cinikus mosolya a tisztességes Szlovákia felé, amit akkor ereszt meg, amikor gúnyosan vigyorog és nem érti, hogy a varázsa már régóta megtört. Ezeknek a dolgoknak felszínre kellett törniük, máskülönben Szlovákia tényleg nem lenne normális ország. Sőt, esélyünk sem lett volna arra, hogy itt bármi is jobbra forduljon.

 

Azoknak a polgármestereknek, akik szombat éjszaka meglepő módon legyőzték a Smert és az egész koalíciót, amelyik az összes fenti disznóságot leplezi, igenis van miért ünnepelniük. Nekünk azonban már most azt kell kérnünk, hogy ez az egész csupán a kezdet legyen. Ha ők sem tudják bebizonyítani azt, hogy a politikát nemcsak korrupcióval és rablással lehet művelni, akkor sok reményünk nem marad.

 

(…)

 

Denník N, Matúš Kostolný: Už nejde o porážku Fica, noví ľudia musia ukázať, že sa to dá aj slušne

Nyitókép: Shooty

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!