(…) A politikusok többsége igyekszik megakadályozni a versenyhelyzetet a vasútnál és az autóbusz-közlekedésnél. Robert Fico és Andrej Danko kijelentései csak a jéghegy csúcsa. Nem a közérdek mondatja velük és nem is az ideológia.

 

Fontosabb számukra, hogy amíg az állami vasút átláthatatlan és egy pénznyelő szörnyeteg (…), a [politikusoktól való] függősége is fennmarad, így könnyebben vesznek el benne a kétes ügyletek és a barátoknak szánt jutalmak.

 

Ha nem lesznek minőségi szolgáltatást nyújtó versenytársak, nem lesz annyira észrevehető az sem, milyen nyomorúságos állapotban van az állami vasút. A konkurenciát úgy lehet a legjobban ellehetetleníteni, ha olyan feltételeket szabunk, ami megfelel egy államilag támogatott cég számára, de egy magánvasút-társaságot akadályoz abban, hogy sikeres legyen.

 

 hirdetes_300x300  

(…)

 

A Jančura által kínált minőség néha messze van attól, amit megígért. Az első vonalán, Pozsony és Komárom között a körülmények nem egyszer tényleg kegyetlenek. De azt is gyakran elfelejtik, hogy míg nem jelent meg ezen a vonalon a RegioJet, addig az volt megszokott, ami ma csak kivételesen tapasztalható és amire őt törvénnyel kötelezik. (…)

 

Egészében véve Jančura megmutatta Szlovákiának, hogy a vasúton is lehet emberként és [megbecsült] ügyfélként utazni. Az állami vasúton általában ez még ma sem lehetséges.

 

Az állami és a magánvasút-társaság közti egyenlő feltételekre nem azért van szükség, mert Jančura akarja, hanem azért, mert az tényleg segítene nekünk, az ország lakóinak, akik vonattal utaznak, és azoknak is, akik adójukkal az állami vasút minden hatékonyságot nélkülöző szörnyetegét fizetik.

 

Peter Morvay: DennikN.sk – Cestovať na železnici ako človek

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!