Az RTVS igazgató-jelöltjei a projektjeik bemutatása során nagy figyelmet szenteltek a nemzetiségi adásoknak és a Pátria Rádiónak. Örül ennek a nagy érdeklődésnek?

 

Igen. Elsősorban azért, mert az összes vezérigazgató tudja, hogy a nemzetiségi adások nem emelik a nézettséget húsz százalékkal. Egyúttal problémák is származhatnak belőle, de nemzetiségi adásnak muszáj lennie (…)

 

Véletlenül ez nincs azzal összefüggésben, hogy a Most-Híd képviselőinek szavazata az RTVS igazgatójának megválasztása során döntőek lehetnek?

 

 hirdetes_300x300  

De, biztosan. Ezt nem hagyhatjuk ki. (…) Nem feledkezhetünk meg arról, hogy a Most-Híd is a koalíciós hármas tagja. A jelölteknek tehát szükségük van a Most képviselőinek szavazatára (…)

 

Tanácsot kértek Öntől a Most-Híd képviselői azzal kapcsolatban, hogy a jelöltek közül ki lenne a legjobb?

 

Az életben először, igen. De nem csupán a Most-Híd képviselői kérdeztek meg ebben az ügyben.

(…)

 

Nem félti az RTVS jövőjét akkor, amikor hallja, hogy némelyik politikus miképpen támad a riporterekre és diktálja nekik, hogy melyik program illik az RTVS-be, és melyik nem?

 

De, vannak aggályaim.

(…)

 

Ön szerint hogyan végződik az RTVS igazgató-választása?

 

Institucionális optimista vagyok. Szívesen folytatnám a munkámat, és szívesen folytatnám egy jól működő cégben. Félelmei vannak, de nincs okom azt mondani, hogy minden romlásba dől. Ha valakihez nem fogok tudni lojális lenni, akkor nem maradok az RTVS-ben.

(…)

 

Napjainkban milyen hatása van a kisebbségi közszolgálati közvetítésnek a szlovákiai magyar közösségekre? A Pátriáról már tudjuk. De mi van a televízióval?

 

Ott rosszabb a helyzet. A rádióban sikerült összevonnunk azokat a magyarokat, akik azelőtt más rádiókat hallgattak. Egy kicsit segített nekünk, hogy a közszolgálati médiák Magyarországon megváltoztak. Ha napjainkban is a 2008-as jó kis Kossuth rádió közvetítene, akkor rosszabb eredményeink lennének. Mindenesetre, a rádióban keresztül tudtuk vinni azt, amit akartunk, hiszen tizenkét órás műsoridőt kaptunk, így úgy kezdhettünk el működni, mint egy valódi rádió.

(…)

 

Akkor miért nem működik mindez a televízióban is?

 

Ott ezt nem tudják megcsinálni, mivel a törvényből adódóan rengeteg olyan feladat van, amelyet a közszolgálati televíziónak teljesítenie kell. Nekünk egyszerűen nincs annyi időkeretünk, hogy versenyezni tudjunk a magyar televízióval.

(…)

 

Az állítja, hogy a szlovákiai magyarok a magyar televíziót nézik. Sokat írnak arról, hogy a magyar médiák nagy része mennyire kormánypártiak, azaz Orbán-orientáltak. Nincs az RTVS-nek olyan törekvése, hogy ellensúlyozza ezeknek a magyar médiáknak a befolyását? Egyszerűen csak azért, hogy a szlovákiai magyarok ne csak egyoldalú információkat fogadjanak be Magyarországról?

 

A szlovákiai magyarok nem csak azzal élnek együtt, ami Szlovákiában történik, hanem azzal is, ami Magyarországon történik. (…) A magyar politika esetében azonban van egy szabályunk – az csupán egy hír. Nincsenek törekvéseink arra – tisztelet a kivételnek – , hogy kommentáljuk a Magyarországon történteket. Ellentétben a szlovák eseményekkel. Mi nem vagyunk egy olyan médium, amelynek mélyebben kellene foglalkoznia Orbán politikájával. Elsősorban Fico és Bugár politikájára kell koncentrálnunk, valamint arra, hogy mit csinál az MKP. És mi ezt is tesszük.

 

Azt mondta, hogy a Pátria Rádió hallgatottsága hozzásegített a magyar közszolgálati média jelenlegi állapotához. Akarnak a szlovákiai magyarok olyasvalamit hallgatni, ami nem kimondottan Orbán-orientált?

 

Nagyon sok szlovákiai magyar drukkol Orbánnak, és úgy gondolják, hogy a világ legjobb kormányfője. Ez tény, és én ezt nem szeretném kommentálni. Elmesélek Önnek egy párhuzamos esetet. A 90-es évek végén Mečiar a lakosság 30 százalékos támogatottságát élvezte. Az Igor Kubiš által vezetett televíziót azonban jóval kevesebb ember követte figyelemmel. Abban a pillanatban, amikor a televíziót valamilyen párttal kapcsolatos politikai tartalommal telítik meg, az emberek rögtön elfordulnak tőle. Még akkor is, ha a sajátjukról van szó.

 

Úgy gondolja, hogy az egyféle vélemény elkezdi untatni az embereket?

 

Pontosan. Az az ember, aki fenntartások nélkül hisz Mečiarban, annak nincs szüksége arra, hogy ezt naponta bizonygassák neki a televízióban. Ma ugyanez a helyzet Orbánnal is. A híveinek nincsen szükségük arra, hogy megerősítsék őket a nézeteikben. Egy párthű televíziót senki sem akar nézni. Még egy pártbéli sem.

 

Néznek a szlovákiai magyarok szlovák híreket? Bekapcsolják este hétkor a Markízát?

 

Manapság már igen, és nemcsak a Markízát nézik, hanem az RTVS híradóját is. A szlovákiai magyarok tudnak szlovákul, nem okoz nekik problémát az, hogy szlovák híreket nézzenek. (…)

 

Jelenleg a politikusok egyre nagyobb teret igyekeznek megszerezni az RTVS híradójában, mert nézettebb, mint mondjuk öt évvel ezelőtt. A dél-szlovákiai magyar politikusok is szeretnék befolyásolni azt, hogy a Pátria Rádió milyen információkat közöljön róluk?

 

Egy olyan frázissal felelnék, amit nagyon szeretek: milyen politikai hatalom lenne az olyan, amelyik nem szeretné, hogy befolyással legyen a médiára? (…)

 

A Dél-Szlovákiában zajló harc a Most-Híd és az MKP között visszatükröződik a Pátria Rádióban?

 

Muszáj, hogy visszatükröződjön. Az MKP és a Most-Híd közötti harcról tájékoztatást nyújtunk.

 

Dél-Szlovákiában működnek olyan hírportálok, amelyek közül az egyik az MKP-hoz áll közelebb, a másik pedig a Most-Hídhoz.

 

A Pátriát nem olyan rádiónak tartják, amelyik közelebb áll az egyik párthoz?

 

Gyakran hallom, hogy Most-Híd pártiak vagyunk, mert ugyebár a kormány médiuma vagyunk. Ez minden héten terítéken van. (…) Engem most-hidas emberként skatulyáztak be, holott az embereknek sejtésünk sincs, hogy melyik pártra is voksoltam. (…)

 

Milyen helyzetben vagy a magyar média Magyarországon a Népszabadság napilap megszüntetése óta?

 

Nem tartozik rám az, hogy a magyar médiát értékeljem. Csupán egy mondatot mondok – nem szeretnék Magyarországon újságíró lenni.

 

DenníkN, Šéf menšinového vysielania RTVS: Stranícku televíziu nechce pozerať nikto, ani tí straníci

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!