Nem bánta meg, hogy a választások után kilépett a Most-Hídból? Most talán miniszter lehetne.

 

Soha, egyetlen másodpercre sem bántam meg. Nem lenne nyugodt álmom ennek a kormánynak a tagjaként. És teljesen mindegy, hogy miniszterként vagy képviselőként.

 

Miért?

 

 hirdetes_300x300  

Az értékekről van szó. Volt lehetőségem Dzurinda második  kormányának tagja lenni, mint ahogy Iveta Radičováéban is. Igyekeztünk előre vinni ezt az országot, de Robert Fico kormányaira semmi más nem jellemző, csak a korrupció és a klientelizmus.

 

Hogyan lehetséges, hogy volt kollégái számára a Mosta-Hídban ez mindegy?

 

Vártam, hogy Lucia Žitňanská érkeztével a Most-Hídban az értékek és a gerinc kerül előtérbe. Ma nem győzök csodálkozni, hiszen Lucia Žitňanská igazságügyi miniszter Robert Fico kormányában. Žitňanská aktív szerepvállalása nélkül Fico ma nem kormányozna.

(…)

Mi lesz ennek a vége?

 

Két lehetőséget látok attól függően, hogy Andrej Danko milyen erős lesz. Ha kemény kézzel képes lesz kézben tartani a pártot, előrehozott választások lehetnek. Vagy pedig a Smer és a Most-Híd együtt fog kormányozni, Robert Fico pedig annyi képviselőt húz ki Andrej Danko alól, amennyire szüksége lesz.

 

Hogy érti, hogy kihúz?

 

Robert Fico nem viselkedne így, ha nem lenne bebiztosítva számára a parlamentben a megfelelő számú szavazat erre az esetre.

 

Ezt tudja is, vagy csak feltételezi?

 

Jelen pillanatban csak annyit mondok, hogy feltételezem. Ismerem a Smer és az SNS gazdasági holdudvarát és tudom, mennyire a bizniszre hajtanak, bármi áron. A kölcsönös gyűlölködésük, bizonytalanság Bugár, Fico és Danko között olyan erős, hogy ha az SNS kitart Danko mellett, ennek a kormánynak buknia kell. Ha a képviselők kifarolnak Danko mögül, a válság befejeződik, de más koalíció lesz.

(…)

Bizonyára vannak még barátai, ismerősei a Most-Hídban. Ők hogy látják a kormányválságot?

 

Csalódottak. Nincs komfortérzetük. De más lehetőségük sincs. A Most-Híd már nem létezik.

 

Simon Zsolt. Kép: DenníkN

 

Ez azt jelenti, hogy a következő választások után már be sem kerülnek a parlamentbe?

 

Összeállni a Smerrel a halál csókját jelenti. Tönkreteszi őket. Úgy, ahogy a Smer az első kormányában tönkretette a HZDS-t és az SNS-t, tönkreteszi most a jelenlegi koalíciós partnereit is. Mindkettőt.

 

Ezért lép fel Bugár Béla mediátorként Robert Fico és Andrej Danko között, és igyekszik elkerülni az előrehozott választásokat?

 

Bugár Bélának egyetlen lehetősége van, fenntartani a jelenlegi kormányt, ameddig csak lehet. Bugár ebből már nem tud kifarolni. Mert Robert Kaliňák a legapróbb részletekig ismeri az ügyeiket, és fogja őket a tudja mijüknél fogva.

 

Mit tippel, Lucia Žitňanská ősszel otthagyja ezt a kormányt?

 

Mit érne el vele? Lucia Žitňanská az én szememben Robert Fico kormányának minisztere. És az is marad. Fico nem lenne ma kormányfő, ha Lucia Žitňanská ezzel nem értett volna egyet. És az, hogy most nem tetszik neki az államtitkár, Monika Jankovská jelölése a Bírói Tanácsba? Lehet, hogy mindez csak egy kísérlet arra, hogy menekülő útvonalat keressen onnan, ahova került. De nehezen tudok elképzelni olyan pártot, amelyik most befutó helyre tenné Lucia Žitňanskát.

 

Mi lesz Bugár Bélával?

 

Ma világos, hogy nem való a Smer-SNS Most-Híd hármasfogatba. A választó jogosan érzi magát elárulva Bugár Béla által. Igaz, hogy a választások előtt rajtam és Lucia Žitňanská egyes nyilatkozatain kívül senki sem mondta ki világosan, hogy nem lép koalícióra a Smerrel. Bugár a politikai karrierje elején a jó oldalon állt. Most átment arra az oldalra, amelyik ellen harcolt. A magyar ember olyan, hogy ha egyszer átverik, csinálhatsz amit akarsz, nem felejt. Bugár Béla a szívét is kiteheti a választóiért. Egykori erejét már nem szerzi vissza.

 

Nem menti őt meg az sem, hogy ott van a pénzeknél? Tesz valamit ez a kormány a magyar választókért?

 

Tavaly 300 ezer levelet küldött szét Bugár Béla a dél-szlovákiai háztartásokba. Akkoriban 7,7 százalékon mérték a felmérések. A levélben Bugár azt magyarázta, miért lépett koalícióra. A párt azóta öt százalékra zuhant, és csak a mečiari amnesztiáknál mozdult el kicsit. Augusztus elejétől óriási kampányba fogtak, kint vannak az óriásplakátjaik, leveleket küldözget arról, mit sikerült elérnie. A felmérések mégis azt mutatják, hogy mindennek semmi értelme. Az emberek elárulva és megvezetve érzik magukat olyannyira, hogy nem érdekli őket, mit nyújt nekik a kormány.

 

Azt ígérik, hogy megépítik az R2-est Kassáig. Bugár és minisztere, Érsek még tüntetni is voltak ennek érdekében. Ez bizonyára imponál a választóiknak és szimpatikusnak tartják.

 

Nevetséges volt az egész, hogy Bugár Bélának Rozsnyóra kellett mennie, tüntetni. Az egészet a Most-Híd helyi emberei szervezték én is ott voltam és szégyelltem magam.

 

Miért?

 

Mert kiábrándítóan kevés ember volt jelen. Amikor én szerveztem megmozdulást az R2-es érdekében, 400-500 ember jött el. Most talán jó, ha százan voltunk. Eljön a parlament alelnöke, a közlekedésügyi miniszter, és nincs erejük megszervezni az embereket. Ez üzenet Robert Ficonak, hogy az R2-est nem kell megépítenie, ha 100 embert érdekel.

(…)

Ön második ember volt  Bugár Béla mögött. Kivel tanácskozik stratégiai ügyekben?

 

Nem tudom, de biztos, hogy nem jó tanácsokat ad neki. De nem is érdekel. Paraszt emberként ismerek egy indián közmondást, mely így szól: Ha észreveszed, hogy döglött lovon ülsz, szállj le. És tudom, hogy ez a ló már nem ér célba a következő parlamenti választásokon.

(…)

 

Simon Zsolt. Kép: DenníkN

 

DenníkNZsolt Simon: Fico zničí Bugára aj Danka, Kaliňák vie na každého niečo

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!