Hosszú idő után újra feltűntek a görög államadósságról szóló hírek a médiában. A görög kötvények hozamai emelkednek, valamennyi résztvevő – a görög kormány, az EU, az IMF – egymást hibáztatja a kialakult helyzetért. Angela Merkel német kancellár és Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter sokadszorra utasítja el a görög adósság nagyobb mértékű elengedését.

(..)

 

Minden érdekelt tisztában van vele, hogy a „gördülő csőd” fenntartásának semmi értelme. Egyetlen kiút van: az adósság legalább háromnegyedének elengedése, amit egy olyan adósságrendező és konszolidáló lépéssorozatnak kell követnie, amelyben az euróövezet valamennyi tagállama részt vesz. Kulcselem az adósságnak az euróövezet általi garantálása. Egy ilyen program további hozadéka lehet, hogy kijelöli az utat arra az esetre, ha a mediterrán övezetben újabb országok kerülnének hasonló helyzetbe.

 

A program sarokköve az európai szolidaritás – lenne. Merkel és rövidlátó pénzügyminisztere azonban – mint azt a kétsebességes unióval kapcsolatos véleménye is tükrözi – kizárólag a német iparral, bankrendszerrel és a német kereskedelmi többlettel szolidáris. Deutschland über alles.

 hirdetes_810x300  

(..)

A berlini kormány rövidlátásának a gazdasági következményeken túl geopolitikai vetülete is van. A mediterrán tagállamok adósságspirálba kerültek, s a megszorítások miatti elégedetlenség Brüsszel népszerűségvesztését fogja eredményezni. Ez tág teret ad a populizmusnak, a szövetségi rendszerek bomlásának. Az apokaliptikus következményeket oldalakon keresztül sorolhatnánk.

 

A gordiuszi csomót valakinek el kell vágnia. A Ciprasz-kormány önmagában ezt nem tudja megtenni, mivel az ország most is lélegeztetőgépen van. A gépet úgy kell lekapcsolni, hogy a páciens ne fulladjon meg. Ehhez teljes paradigmaváltás kell német oldalról – amihez egyébként immáron az IMF is partner.

(..)

Ha ez nem következik be, a rövidlátó politikai érdekek által vezérelt érzelmek szülnek hebehurgya megoldást. A görögök előbb-utóbb nem egyeztetett módon államcsődöt jelentenek, ami újabb pénzügyi válság gyutacsaként szolgál, és tág teret ad a zavarosban halászó populista politikusoknak – ez pedig az egész unió széthullásához vezethet.(..)

 

MNO.HUTorba Tamás: Görög válság, szakadék felé gördülő csőd

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!