A kormánykoalíció mostanában azt a problémát oldogatja, hogyan osszák el egymás között a jövedelmező politikai funkciókat. Radoslav Procházka esete is ezt bizonyítja – a nemrég még kormánypárti Sieť exelnökét például az Európai Unió Bíróságára akarják küldeni.

 

Procházka annak a pártnak az elnöke volt, amely lehetővé tette, hogy ez a kormány megalakuljon. A márciusi választáson elért eredménye (épphogy csak több mint 5 százalék), a koalíció megalakulásakor kifejtett tevékenysége, és későbbi tettei bizonyítják.

(..)

Procházka alkalmatlanságáról árulkodik az is, hogy pár hónappal a koalíció létrejötte után az általa vezetett kormánypárt totálisan szétesett, majd kihullott a kormányból is. Fico, Danko és Bugár ennek ellenére úgy döntöttek, hogy egy komoly tisztséggel jutalmazzák meg ezt a notórius hazudozót, az Igazságszolgáltatási Tanács pedig ezt hétfőn jóvá is hagyta.

 

 hirdetes_300x300  

Az Igazságszolgáltatási Tanács döntését követően nehéz lenne független igazságszolgáltatásról beszélni Szlovákiában. Ahol egy politikai és morális értelemben is bukott embert alkalmasnak találnak egy ilyen poszt betöltésére, ott nagy gondok vannak. Az ilyen helyeken az igazságszolgáltatást a politika irányítja, a bíróságok függetlenségéről pedig csak álmodni lehet.

 

Három kérdés is felmerül bennem ezzel kapcsolatban:

 

• Milyen morális tekintéllyel rendelkezik egy megrögzött hazudozó?

• Normális-e az, hogy az állami vezetők egy ilyen politikai múlttal rendelkező személyt azzal jutalmaznak, hogy Szlovákiát (és a jogot) képviselheti Európában?

• Nem visszataszító az, hogy az Igazságszolgáltatási Tanács kiszolgálja a kormányt és végrehajtja a politikai megrendelést?

 

A kormány még nem „nyilatkozott” Procházka jelöléséről. Én személy szerint Lucia Žitňanská igazságügyi miniszter szavazatára és véleményére leszek leginkább kíváncsi. De egyúttal a kormányhoz is fordulok. Utasítsák el az Igazságszolgáltatási Tanács döntését, és ne asszisztáljanak ahhoz, hogy ez a hazug ember bíró lehessen! Ha ezt engedik, az nem csak a kormányra, hanem az egész országra nézve lesz szégyenteljes. Tényleg nincsen jobb jelöltünk?

 

parameter.sk Simon Zsolt:  Ahol egy notórius hazudozó többet ér, mint az egész ország hírneve

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!