Ha a Gombaszögi Nyári Tábort Magyarországon szerveznék, bárki csak legyintene, hogy még egy ellenzéki fesztivál, amelyben legfeljebb az lenne érdekes, hogy konkurenciát jelent a Bánkitónak és Ozorának (a Momentum Nyitás fesztiváljának immár nem, mert nem lett meg az öt százalék). Arra viszont már sokan felhúznák a szemüket, ha kiderülne, hogy a Gombaszögi Nyári Tábor, ilyen programmal, magyar kormányzati támogatásból működik, és Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg.

 

Nem először kell feltennünk a kérdést, hogy ebből a támogatásból miért nem a felvidéki magyar fiatalság javára szervezik a programokat egy nagy múltú nyári táborban. Ehelyett a nyári tábor legfontosabb támogatójának számító magyar kormány ellenzékét vonultatja fel a rendezvényre rátelepedett szélsőliberális társaság. A szervezők pedig semmit sem tesznek ennek megakadályozására, sőt talán nem is zavarja őket.

 

Nem új keletűek a Gombaszögi tábor programjában fellelhető furcsaságok, hosszú évek óta a liberális értékrendet tükrözi az előadások túlnyomó része. Ennek elsősorban személyi átfedési okai vannak. Az idei táborban már a magyarországi politikai történéseket például Schilling Árpáddal kitárgyaló Pátria Rádió felelt a legfontosabb közéleti beszélgetések lebonyolításáért. Ki tudja, talán óvatosságból szervezték ki a magyar kormány szellemi ellenzékének színe-virágát felvonultató beszélgetéseket a Pátria Rádióhoz.

 

 hirdetes_300x300  

A kormányt rendszeresen és egyoldalúan bíráló rádiónak végülis mindegy, hiszen amúgy sem kötődik Magyarországhoz. Nem úgy a gombaszögi szervezőknek! Nekik ugyanis olyan szervezetek a legfontosabb támogatóik, mint a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alap, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a jegybank PADOC alapítványa, a Balassi Intézet vagy a Rákóczi Szövetség.

 

Ezekkel a szponzorokkal szemben ugyanis nem árt egy-két jó kifogás, ha rákérdeznek, mit keresnek a programban a magyarországi balliberális világ jeles képviselői. Ilyen kifogás lehet például, hogy ezeket a programokat a rádió hozta. Igen ám, de ahogy az elején is jeleztük, hosszú ideje hasonló programok uralják a gombaszögi felhozatalt, igencsak hasonló vendégekkel.

 

Szinte mindenki ott volt, aki gyűlöli a rendezvény főtámogatóját

Érdemes néhány pillantást vetni rá, idén kik tették tiszteletüket Gömörben, ezúttal már nem a tábor szervezőinek közvetlen meghívására, hanem tőlük minden bizonnyal elképesztően függetlenül, a Pátria Rádiónak köszönhetően. A médiaszabályozás tárgykörében Lovász Attilától, az RTVS (Szlovák Rádió és Televízió) nemzetiségi adásainak az igazgatójától, s ezen belül a Pátria Rádió vezetőjétől tájékozódhattak az érdeklődők.

 

(…)

 

Orosz Örs főszervező a Gombaszögi Nyári Tábor megnyitóján (fotó: facebook.com/Gombaszögi Nyári Tábor)

 

Mindez viszont a magyar kormány, illetve magyarországi szervezetek támogatásaiból történik, amelyek célja a felvidéki magyarság épülése. A pénzügyi támogatókat is meg lehet érteni, hiszen a felvidéki népművelési táborok 90 éves és az egyetemista tábor 30 éves hagyománya mögé álltak be. Emellett ott vannak a rendezvény értékes kísérőprogramjai és nem utolsó sorban az elfeledett középkori pálos kolostor, amelynek a feltárását a közelmúltban kezdték meg. Az viszont igencsak kétes, hogy a fentebb felsorolt személyek üzeneteire van szükségük a felvidéki fiataloknak, ahogy az is kétes, hogy a magyarországi támogatók erre gondoltak a közpénz-csapok megnyitásakor.

 

A legfontosabb kérdés pedig, hogy a fesztivál főszervezője, Orosz Örs elég bátor-e ahhoz, hogy ne adjon teret a támogatóit folyamatosan becsmérlőknek és lejáratóknak. A cikkben szereplők ugyanis egytől egyig a budapesti kormány megveszekedett ellenségei, márpedig ez a kormány és szövetségesei nélkül megrendezni se lenne miből a Gombaszögi Nyári Tábort. A jövő zenéje, hogy mit tesz a fesztivál jövője érdekében a főszervező, aki nem mellesleg a magyar kormánnyal szövetségesi viszonyt ápoló MKP Nyitrai kerületi önkormányzati képviselője.

 

Pestisrácok.huVésey Kovács László: Magyar kormánypénzből szerveztek ellenzéki nyári tábort a felvidéki Gombaszögön

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!