Miért volt az önálló Szlovákia megalakulásának 25. évfordulója alkalmából kiosztott kitüntetések átadása elmulasztott lehetőség?

 

A legmagasabb állami kitüntetések – melyeket a köztársasági osztott ki – tavalyi átadása is kellemetlen légkörtől volt terhes: Fico kormányfő és Danko házelnök több esetben is tüntetőleg nem tapsoltak, az újságírók pedig tanúi lehettek, ahogy egy hivatalos ünnepség két szemben álló tábor lövészárokháborúvá válik. Kiska több szurkolója pedig örült, mondván, hogy ennek így is kell lennie.

 

Az idei, évfordulós kitüntetés-osztás hasonló indulatokat szült, és ez nem csak a tapsolni nem akarók hibája, hanem az államfőé is. (…)

 

 hirdetes_300x300  

A probléma ugyanis nem az, hogy kit tüntetett ki Andrej Kiska, hanem maga az összkép. (…) Összességében ugyanis hiányoztak a kitüntettek listájáról az olyan nevek, mint Ján Čarnogurský vagy a posztkommunista baloldalba beleszületett Peter Weiss. (…) Éppen a nagyobb nyitottság emelte volna a Fedor Gál félék kitüntetésének súlyát is – bizonyítva, hogy nem a közösség egy tagja, hanem egy történelmi személyisége kapta az elismerést. (…)

 

Az államfő választásának szemantikáját az újságírók is rögtön megértették, és mint Kiska baráti kitüntetettjeit kérdezték őket arról, hogy látták-e Ficot vagy Dankot tapsolni, vagy hogy más, korábbi szlovákiai államfőktől is részesültek-e kitüntetésben.

 

Ezért a 25. évforduló alkalmából átadott kitüntetések ceremóniája sokkal inkább volt Andrej Kiska nagy eseménye, mint Kiska államfőé. És ebből a szempontból sokkal inkább volt tipikus szlovák, mint ahogy az államfő támogatói azt elismernék.

 

Postoj.sk, Vyznamenania Andreja Kisku

Nyitókép: Prezident.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!