A Most-Híd Országos Tanács szombaton dönt arról, hogy ki lesz a párt köztársaságielnök-jelöltje 2019-ben. A politikai körökben és a Most-Híd háza táján az a szóbeszéd járja, hogy a harminc éve legnépszerűbb szlovákiai magyar, Bugár Béla méretteti meg magát az államfőválasztáson.

 

(…)

 

Miért megy bele az államfőválasztásba

 

 hirdetes_300x300  

A közelmúltra visszatekintve Bugáréknak eléggé rossz emlékeik vannak az elnökválasztással kapcsolatban: 2014-ben a végletekig kiálltak a Népi Platformot alkotó három ellenzéki párt (SDKÚ-DS, KDH és Most-Híd) közös jelöltje, Pavol Hrušovský mellett. Eközben az MKP mozgósította a vidéki választóit, akik kiálltak Bárdos Gyula mellett, így Hrušovskýra nemcsak a KDH-sok többsége nem szavazott, de még a Dunaszerdahely környéki választók sem. Ez annak a következménye lett, hogy Bugár túlságosan szétterpeszkedett a szlovák körökben, s így elvesztette a magyarok többségének támogatását.

 

(…)

 

Bugár helyzete 2018-ban azonban sokkal összetettebb – nemcsak hogy olyan új pártok alakultak, melyek Pozsonyban elveszik a liberális választóit, de még a legnagyobb szlovák ütőkártyáját, Lucia Žitňanskát is elvesztette. Bugár számára az utóbbi időszak egyetlen pozitívuma, hogy a magyar vidéki választók másképpen reagálnak a Most-Híd kormányra lépésére és kormányon maradására a profán Smerrel, mint az eddigi szlovák ágból származók választók.

 

Bugár a magyarjait képes meggyőzni azzal, hogy a kormányon maradásával több befektetés jut délen az utakra és a kultúrára. Ezt a határtalan kompromisszumkötő-képességét a szlovák választóival ellentétben a magyarok nem vélik sem bűnnek, sem árulásnak, hanem inkább egy ravasz taktikának, ami a regionális szegénység csökkenéséhez vezethet. Mindemellett a magyarjaink nem igazán követik figyelemmel a szlovák médiát, így kevésbé érzékenyek arra, hogy Bugár az utolsó lélegzetéig védte és fedezte Robert Kaliňákot.

 

(…)

 

Amennyiben a Most-Híd túl akar élni a jelenlegi helyzetben, nem engedheti meg magának, hogy a megmaradt magyar választóit tovább felezze az MKP-val. Hiszen azután, hogy szlovák választóinak száma jócskán megritkult, félő, hogy mindez még az öt százalékra sem lesz elég. Ezért a párton belül abban reménykednek, hogy Bugár Béla államfőjelöltként legalább részben képes lesz leküzdeni a magyar közösségen belül uralkodó mentális korlátokat, és meg fogja tudni szólítani azokat a magyarokat is, akik sosem tudták megbocsátani Bugárnak, hogy elment az MKP-ból és szétverte a magyar egységet.

 

Amennyiben Bugárnak tíz év után sikerülne leküzdenie ezeket az árkokat, és az államfőválasztáson jobb eredményt érne el, mint az MKP jelöltje, azzal a Most-Híd jelentős csatát nyerne a belháborúban – Orbán Fidesze pedig rájönne, hogy az MKP hosszantartó és masszív támogatása nem más, mint perspektíva nélküli út Világosig.

 

Bugár Béla számára tehát a köztársaságielnök-jelöltségnek nemcsak a párton belül van jelentősége, de belmagyar viszonylatban is. A kérdés már csak az, hogy Bugár számításai mennyire jönnek be, és nem fogja-e úgy végezni, mint öt évvel ezelőtt Fico.

 

Bugár csapdája

 

Ficoval ellentétben Bugár számára a siker mértékét természetesen nem a győzelem vagy a második fordulóba való bejutás képezi. Bugár célja az, hogy a magyarok többségét meggyőzze arról, hogy nincs más alternatívájuk, mint hogy rá szavazzanak. Csakhogy ahhoz, hogy a végeredmény ne jelentsen teljes szégyent és csődöt, Bugárnak a szlovák választókra is szüksége van.

 

És máris itt leselkedik a csapda Bugárra – az utóbbi hónapokban a Bugár iránt érzett bizalom jócskán megcsappant. A felmérésekben két évvel ezelőtt az embereknek még több mint a 40 százaléka hitt benne és megbízhatónak tartotta. Az áprilisi Focus-felmérés szerint többé-kevésbé a választóknak már csupán a 26 %-a bízik benne, és több mint a 71 %-uk egyáltalán nem.

 

(…)

 

Bugárnak ezenfelül a jelenlegi ellenzéki pártok választókörében is rendkívül rossz az imázsa. Arról a táborról beszélünk, melynek körében néhány évvel ezelőtt közkedveltségnek örvendett annak ellenére is, hogy magyar.

 

(…)

 

Abban az esetben, ha a modern szlovák történelem legnépszerűbb magyar politikusa, Bugár Béla úgy dönt, hogy indul az államfőválasztáson, van esélye arra, hogy legyőzze az MKP jelöltjét. Mindemellett az indulása hasonló bukással is végződhet, mint amilyet 2014 márciusában Pavol Hrušovský politikai matadornak kellett elszenvednie.

 

Postoj.sk, Martin Hanus: Béla začína svoj boj o prežitie

Nyitókép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!