A Drucker Gašparja, Gašpar Druckerje című klasszikus film remake-je három fontos dolgot támasztott alá.

 

Első megjegyzés: itt az idő, hogy a Smerről már ne úgy beszéljünk, mint egy pártról, hanem mint egy szervezett csoportról. Egy zárt csoportról, amelyik immunis a környezetével szemben. Más szóval: arrogáns. A Smer (vagyis Fico) azt hiszi, hogy közte és az állam között csupán egyetlen előjel van. A Smer úgy gondolja, hogy ő az állam, az állam pedig a Smer. És a koalíciós partnerek?

 

Itt az ideje, hogy pontos kifejezéseket kezdjünk el használni. Hasonlóan, ahogyan egykor a HZDS esetében, most sem beszélhetünk koalíciós partnerekről, hanem bűntársakról. Ahogy a szervezett csoportoknak, úgy nekik is egyetlen dolog a fontos, mégpedig az, hogy az ügyeiket – az ismerteket vagy az eddig még ismeretleneket – ne vizsgálják ki. Ez egy bűnügyi társadalom (…). A rendszer zárt és látszólag áthatolhatatlan. A hangsúly pedig a „látszólag“ kifejezésen van.

 

 hirdetes_300x300  

Második megjegyzés: Tomáš Drucker jelölésével – látszólag a „mi embereink“ legjobbjával – világosan megmutatkozott, és a következő áldozati bárány (belügyminiszter – szerk. megj.) személyében is meg fog mutatkozni, hogy a szervezett csoportból eltűntek a legértékesebbek, azaz az emberek. Szinte hihetetlen (…), hogy az eddig egyeduralkodó Ficónak már többé-kevésbé – de inkább többé – csak a kompromittált káderei maradtak meg. (…)

 

Harmadik megjegyzés: a kétségbeesett emberek kétségbeesett dolgokat csinálnak. Amennyiben a tereken kifejtett nyomás nem fog lelohadni – ami remélem, hogy nem fog megtörténni, bár a fáradtság és a frusztráció érzése miatt, sajnos, ez fenyeget –, akkor pontosan ezalatt a nyomás alatt a szervezett csoport az egyik hibát a másik után fogja elkövetni. Keleten a gazdák között tisztán láttam, hogy Janko és Martina meggyilkolása után valami alapjaiban változott meg ebben a társadalomban. Sokan legyőzték a félelmeiket és vallomást tettek a szervezett csoport praktikáiról. (…) A média azon kommentátorai, akik eddig latymatag módon nyilatkoztak, most sokkal egyenesebben és velősebben fogalmaznak. Ez alatt a nyomás alatt Fico és a klánja egyre többet fog hibázni, a végén pedig rosszabbul fogják végezni mint Mečiar és a HZDS.

 

.týždeň.sk, Andrej Bán: Naši ľudia už nemajú ľudí

Nyitókép: hc.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!