Lézerfegyverek, robotharcosok, láthatatlan tankok – a sci-fi filmek, regények és játékok gyakori kellékei. Kevesen tudják csak, hogy ezek a technológiák már most is léteznek, sőt, sok közülük már éles bevetésen is részt vett és / vagy hadrendbe állt – írja a Portfolio.hu üzleti hírportál, ami összeszedte a 10 már létező, mégis futurisztikusnak tűnő fegyvertípust.

 

Robotfegyverek

 

Az úgynevezett „autonóm támadófegyverek” (LAW) emberi kezelő nélkül képesek akár elő, akár tárgyi célpontokat támadni. A legtöbb ilyen hadieszköz a drónokhoz hasonlító repülő gépezet, de folyik már egy kutyaszerű csapattámogató robot és egy olyan autonóm helikopter fejlesztése is, amely egy mesterlövész puskával vadászna áldozataira. Az LAW-k használata jelenleg hivatalosan védelmi célokra korlátozott és a tűzparancsot, amennyiben szükséges, embernek kell kiadnia.

 

Hősugár

 

 hirdetes_300x300  

Aktív Elutasítórendszernek (ADS) elnevezett eszköz egy 95 gigahertzes mikrohullámú sugárnyalábot használ, hogy a célpont bőrét irritálja, égési sérülést azonban nem okoz. Ennek ellenére felhasználási módozata elég sokrétű, leginkább tömegoszlatásban lehet igen nagy hasznára a hatóságoknak. Afganisztánban már telepítettek egyet, éles bevetésen azonban még sosem használták.

 

Lézerfegyver

 

Az AN/SEQ-3 Lézer Fegyverrendszer (LaWS) 2014-ben állt hadrendbe először. Állítható erősségű lézerfegyver, gyengébb fokozatban képes hazavágni az ellenfél elektromos berendezéseit, erősebb fokozatban pedig képes kisebb hajókat, drónokat és rakétákat is megsemmisíteni. A kifogyhatatlan „lőszere van”, és viszonylag olcsó berendezés, azonban időjárástól függően változhat a hatékonysága.

 

Fotó: Portfolio.hu

 

Az „okos” gránátvető

 

A „Büntető” néven is i becézett XM25-ös gránátvető egy kudarcba fulladt fejlesztés mellékága. A fegyver számítógépes vezérléssel beméri a colpontot, maga meghatározza a lövedék szükséges sebességét. A lövedék a levegőben robban fel, ezzel 3-szor olyan hatékony, mint a standard gránátvetők – a fedezékben rejtőző ellenség túlélési esélyeit drasztikusan lecsökkenti.

 

A lényeges rész az 50. másodperctől nézhető.

 

Acélvihar

 

Neve igencsak találó. Egy sokcsövű őrfegyver-rendszer a világ legdurvább tűzgyorsaságára képes: percenként 1 millió golyó kilövésére is képes.

 

CornerShot

 

Magyarul sarok-, vagy kanyarlövőnek is nevezhetnénk. A 2000-es évek elején találta fel egy izraeli katona. Ez csak egy fegyverkiegészítő, ami azonban igencsak hasznosnak bizonyulhat, ha fedezékből biztonságos módon akarnánk tüzelni. Jellemzően az eszközre egy pisztolyt szoktak rögzíteni, a dőlésszögét pedig egy mini-számítógéppel irányítják, amelyen követni tudja a kezelő, mire céloz a fegyvere. Bár alapvetően 9 milliméteres pisztollyal használják, a CornerShotra lehet 40 milliméteres gránátvetőt is szerelni. A rendszer olyannyira sikeres lett, hogy több ország, köztük Kína, India, Pakisztán is Irán is lemásolta.

 

Nasgy sikere volt a Fülöp-szigeteki expón is. Fotó: Portfolio.hu

 

Számítógépes mesterlövészpuska

 

Aki látta a Sakál című filmet, az el tudja képzelni, nagyjából miről van szó. Alapvetően a mesterlövész munkáját azzal könnyíti meg a számítógépes mesterlövészpuska, hogy kiküszöböli a kézremegés, kézizzadás okozta problémákat. Sőt, nyomkövetésre is kiválóan alkalmas. Persze, a lövészt nem helyettesítheti, a ballisztikai ismeretek, a röppálya, a páratartalom és a szél kalkulálása az emberi tényezőn múlik.

Fotó: Portfolio.hu

 

Elektromágneses ágyú – „Railgun”

 

Ennek a fegyvernek a fejlesztése már az ezredforduló óta zajlik. A lényege, hogy elektromágneses sínek segítségével (a TVG vonatok technológiájára hasonlít) eszméletlen sebességgel lövi ki a lövedéket. Már a kinetikus energia is olyan pusztító, hogy hatalmas károkat tud tenni egy tankban is. (Bővebben itt írtunk róla)

 

 

„Láthatatlan” harckocsi

 

Na nem az emberi szemnek, hanem a infravörös kameráknak lesz láthatatlan az a harckocsi, ami ezt az eszközt használja. Nem az a lényege, hogy elrejtse az adott harci jármű jeleit, hanem hogy átalakítsa valami kevésbé gyanússá, például egy lakóházzá.

 

Hiperszónikus rakéták és az „anyahajógyilkos”

 

A hiperszonikus rakéták valahol a 12 348 km/óra és a 30 870 km/óra közti sebességgel repülnek. Ez a rakétarendszer, amivel állítólag Kína már felszerelte magát, képes elpusztítani egy egész repülőgéphordozó-anyahajót. Ami igazán érdekes, hogy az amerikaiak szerint nincs olyan ország, amely képes lenne ezek ellen a rakéták ellen védekezni – még az USA Európába telepített rakétavédelmi rendszerei sem tudják követni a hiperszonikus rakétákat.

 

Fotó: Portfolio.hu

 

Portfolio.hu, Körkép.sk

Nyitókép: Nerdmuch.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!