A Novohrad-Nógrád Geopark Jogi Személyek Társulása július 31-e és augusztus 4-e között hetedik alkalommal rendezte meg nyári napközis táborát. A beszámoló első részében a kézműves és egyéb foglalkozásokat tekintettük át, most a terület értékekeit bejáró kirándulásokról szólunk.

 

Sátorosbányán. Felvétel: Puntigán József.

 

Nógrád területének egyik legismertebb és leglátogatottabb helyszínei Macskalyuk és Somoskő vára és a hozzá vezető tanösvények, melyek Sátorosbánya község területén találhatóak.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

 hirdetes_300x300  

A területet bejáró kirándulás Balázs Csaba, ökológus, a Cseres Hegység Tájvédelmi Körzet munkatársa vezette. A túra a Sátorosbánya község határában kialakított parkolóból, információs helyszínről indult, ahonnan két, részben azonos útvonalú keresztező tanösvény indul.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Az egyik az egykori  Macskalyuki bányákhoz vezet. A tanösvény 2,5 km hosszú és 100 m szintkülönbségű. A természeti értékeken kívül bemutatja a bazalt itteni kitermelésének és hasznosításának a történetét. A tanösvény alsó szakasza a Sátormegi-patak mellett halad., melyben még előfordulnak a védett folyami rákok is. Az útvonal felső része azon a vasúti nyomvonalon vezet, melyen egykor ipari vasúton szállították a kitermelt anyagot Magyarországra.

 

Macskalyuki bányában. Felvétel: Puntigán József.

 

A szállítást 4 gőzmozdony és mintegy 80 vagon bonyolította le. Az útvonal egyik megállója a vámház (annak maradványai), amely a kitermelt nyersanyag és kész termék (elsősorban a macskakő) ellenőrzésére szolgált.

 

Irányjelző kőoszlopok készülnek. Felvétel: Puntigán József.

 

A 20. század elején egy kis bányásztelepülés alakult itt ki, melyben 48 lakóház, iskola, üzletház, vendéglő, két határőrépület is helyet kapott. Az itteni kőfejtés befejezése után az épületek fokozatosan megsemmisültek és csak a maradványaik találhatóak meg.

 

Bal oldalon: Balázs Csaba. Felvétel: Puntigán József.

 

A bányászat ugyanakkor felfedte a terület geológiai szerkezetét. Az itteni bazalt Közép-Európa legnagyobb fennsíkjának, a Medves fennsíknak a része, melyet a Medves vulkánból kiömlött bazalt alakított ki.

 

Somoskő és Salgó vára. Felvétel: Puntigán József.

 

Az útvonal egyik leglátványosabb megállója a bányák közelében elkészített kilátó torony, melyből szépséges kilátás nyílik a Somoskői és Salgói várromokra. Előbbi Szlovákia, utóbbi Magyarország területén található.

A bazaltömlés lábánál. Felvétel: Puntigán József.

 

A Somoskői várhoz vezető tanösvény a régió egyik legrégebbi bükkfa erdőjén keresztül halad, amelyben több 150 évnél is idősebb fa található. A terület 1954 óta védett természeti hely, melyet azóta nem érintett emberi kéz. Pontosabban csak a tanösvényeket tisztítják meg a ráhulló ágaktól, fáktól, de ezeket is az erdőben hagyják.

 

Somoskő várában. Felvétel: Puntigán József.

 

A tanösvény felső részének látványossága a bazaltömlés, amely európai ritkaság. Az itteni vulkán működése eredményeként, hozzávetőlegesen 4 millió évvel ezelőtt jött létre. Egyediségét az adja, hogy az öt és hatszögletű oszlopok az alatta lévő keményebb kőzeteken meghajoltak. Az oszlopok az emberi munka, az itteni kőbányászat során kerültek a felszínre. A kibányászott kőből készült el Somoskő vára is.

 

Tavcsakák benne szalamandrákkal. Felvétel: Puntigán József.

 

Alatta egy terjedelmes kőtenger található, amely kisebb részben a természetes erózió, nagyobbik részben pedig az emberi tevékenység eredményeként alakult ki.

 

Krúdy forrás. Felvétel: Puntigán József.

 

A tanösvények mentén több forrás is a felszínre bukkan. A legismertebb az ún. Krúdy-forrás, amely az előtte kialakított tavacskákat (is) táplálja. A tavak részét képezték a Macskalyuki falunak. A 20. század elején alakították ki halak tenyésztésére, Halak ma már nincsenek bennem, foltos szalamandra viszont igen, mely kis egyedeit a tábor résztvevőinek is volt alkalmuk látni.

 

Ízlett a gulyás. Felvétel: Puntigán József.

 

A régió, s benne a Geopark területén 23-25 millió évvel ezelőtt a Paratethys-tenger hullámzott, partján szubtropikus, melegkedvelő növény- és állatvilággal. Visszahúzódása utáni geológiai mozgások és vulkanikus tevékenység számos élővilágának számos maradványát őrzött meg korunk kutatói számára, beleértve a földrétegek közé szorult egykori vizet is.

 

Fürdés tengervízben. Felvétel: Puntigán József.

 

Ilyenből táplálkozik a rappi Novolandia termálfürdő is, melyet egy 2006-ban elkezdett és egy évvel később befejezett sikeres fúrás eredményeként alakítottak ki. A magas ásványi tartalmú, 38,1 C hőmérsékletű vízre 1501 m mélységben bukkantak rá.

A fürdő kiépítése 2010-ben kezdték meg, 1. szakaszát 2012 júliusában helyezték üzembe. Bővítése folyamatos, legújabb részét a wellnes-központot két évvel ezelőtt adták át. A víz gyógyító hatását elsősorban a mozgásszervi, ideg-, gyomor-,  bőr és egyéb betegségekben szenvedők élvezhetik.

Számos hiányossága ellenére (pl. öltözők, árnyékos helyek) ellenére több ezren látogatják. Ezt tették a tábor résztvevői is, élvezve a vízben való fürdőzés élményét, amelynek hűsítő hatását a nagy forróság is jelentősen kiemelte.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Kapcsolódik a Paratethys-tengerhez a mucsényi barlang története is. A terület nem kis mértékben kötődik a nem túl messze lévő Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területhez, annak szlovákiai folytatása.

 

Útban a Mucsényi barlnaghoz. Felvétel: Puntigán József.

 

A barlang nem igazi barlang, hanem egy hatalmas ősfenyő alakította ki. Az egykori, kb. mely kb. 20 millió évvel ezelőtti heves, robbanásos vulkáni tevékenység eredményként a vulkáni hamu vastagon befedte az itteni hatalmas fák kidőlt törzseit is, amely az idők folyamán elszenesedett.

 

A barlang bejáratánál. Felvétel: Puntigán József.

 

A fokozatosan felszínre kerülő fatörzs szerves anyaga kimállott, helyén pedig egy hengeres üreg, ún. fatörzsbarlang maradt vissza, ami kialakulását tekintve igen ritka jelenség.  Hossza 12 m, magassága 1,5 m, szélessége 2,5 m. A barlang falain megtalálhatóak az egykori fa elszenesedett ágának maradványai, a közeli üledékes  kőzetekben pedig levélmaradványok is találhatóak.

 

A barlangban. Felvétel: Puntigán József.

 

A Füleki vár elsősorban a történelemben betöltött szerepéről ismert, s e tekintetben is még rejt titkokat magában. Ezt mutatják a falai között folyó ásatások idei, eddig leletei is. Kevésbé ismert tény, hogy geológiai szempontból is érdekes helyszín. A vár egy egykori, ún. maár típusú vulkán csúcsára épült.

A falak alatt húzódó lávafolyások, átégett homokkőrétegek szép példái az egykori vulkanikus tevékenységnek. A homokkőrétegekben több helyen megtalálhatóak a vulkánból kidobott lávabombák golyói is.

 

A Füleki Várban. Felvétel: Kasza Karina Alexandra.

 

Felvétel: Kasza Karina Alexandra.

 

A Bebek-torony földszintjén berendezett kiállítás a régió legérdekesebb paleontológiai leleteit mutatja be. Közöttük az Ajnácskő melletti Csontos árokból, a Mucsény szomszédságában található Romhányi homokkőből előkerült ősi állati maradványokat is.

 

Amit néznek – elképzelt séta a korabeli várban videofelvételen. Felvétel: Kasza Karina Alexandra.

 

A Nyári Tábort a  Besztercebányai Kerületi Önkormányzat támogatta.

A Bebek-torony kerengőjén. Felvétel: Kasza Karina Alexandra.

Puntigán József

 

További ajánlott írások:

 

Nyári tábor Füleken, hetedszer I. – foglalkozások

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!