86 éves korában 1916. november 21-én halt meg Ferenc József osztrák császár, magyar és cseh király, aki 68 éven át uralkodott.

 

Feiszt György, szombathelyi történész facebook bejegyzésében emlékezett vissza a magyar királyra.

 

Az 1916. november 21-én Schönbrunnban elhunyt Ferenc József a magyar történelem legkülönlegesebb alakjai közé tartozik. Uralkodói életművét – amely a népek tavaszától az első világháborúig meghatározta a magyarság sorsát – máig ellentmondásosan ítéljük meg.

 

Az egyik Ferenc József az volt, aki dolgozószobájában élete végéig őrizte az aradi kivégzésekről készült festményt. A konok, megrögzötten konzervatív uralkodó képét, az 1849-et követő véres megtorlás és a Bach által kiépített neo-abszolutista rendszer még jobban elmélyítette. Ferenc József mindent a maga rideg, puritán képére akart formálni. Elhidegítette magától szépséges feleségét, miközben öccse, Miksa mexikói császár tragédiája, Rudolf fiának öngyilkossága, Erzsébet királyné, majd a Ferenc Ferdinánd ellen elkövetett merényletek mind megannyi sorscsapás sújtották.

 

A másik imágó – a gyakran emlegetett „Ferenc Jóska” volt- akinek a portréja a századfordulón, minden második magyar házban ki volt függesztve. Ő volt a „népeiről atyai szeretettel gondoskodó uralkodó”, akit 1867 után – nem kis mértékben Sissinek köszönhetően – a magyarok a szívükbe fogadtak. Ez a két kép, a „boldog békeidőben” egyszerre létezett, és mindmáig összeforrva maradt meg. E furcsa kettősség eredője, hogy a konzervatív, katonásan pedáns, buzgó katolikus uralkodó elég pragmatikus volt, hogy maradiságát, ha nem volt más megoldás, feláldozza az érdekek oltárán, de közben túlságosan is elvhű, hogy személyes ambícióinak ellen tudjon állni.

 

Ferenc Józseffel, 68 évi uralkodás után, jelképesen sírba szállt a kudarcos neoabszolutista kormányzás és a nyomában felépített alkotmányos rendszer, és kétbalkezes utóda alatt bekövetkező összeomlás felelősségének nagyobb része is őt terheli.

 

 

 hirdetes_300x300  

facebook, körkép.sk

Nyitókép: wikipedia

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!