Videón modellezték az európai határok változását az elmúlt 1000 év alatt. A három perces videó a Német-római Birodalommal veszi kezdetét, és 2012-nél fejeződik be.

 

A szemléltető videó bemutatja mennyire változtak az államhatárok ezer év alatt.

 

 

 hirdetes_300x300  

Milyen kihívások előtt áll Európa?

 

A Világgazdasági Fórum jelentése alapján a három legnagyobb kihívás Európa számára a menekültválság, a terrorizmus, és a gazdasági helyzet megoldása lesz.

 

A Fórum tanulmánya szerint az egyes európai országok között nagy különbség van az információ felhasználását-, illetve a digitális technológia alkalmazását illetően. Európa technológiailag fejlettebb országokra osztható fel, mint Finnország, Svédország vagy Hollandia, és olyan országokra, ahol az új technológiák használata nincs magas szinten, ilyen például Olaszország, Románia vagy Bulgária.

 

Az Európai Unió helyzete 2030-ban

 

Az említett tanulmány szerzői két forgatókönyvet dolgoztak ki Európa jövőjével kapcsolatban, ebben a 2016-os, illetve 2017-es év eseményei lesznek mérvadóak.

 

VGF
Kép: weforum.org

 

Pozitív forgatókönyv esetén Ukrajna kisegítése várható, továbbá az Európa felé tartó menekülthullám lassítása, ami azt jelentené, hogy a menekülteket sikerül fokozatosan beintegrálni a társadalomba, és munkát találni számukra. Nagy Britannia az EU-ban maradna és egy mélyebb integrációs folyamat venné kezdetét.

 

Ha azonban a dolgok rossz felé irányulnak, azt a határok lezárása követheti, növekedhet a frusztráció az EU lakosainak körében, Európa-ellenes csoportok hatalomra kerülése várható az egyes tagországokban, és elkezdődhet az Európai Unió fokozatos szétesése.

 

EU zaszlo
Kép: weforum.org

 

A szerzők szerint nem előrejelzésekről van szó, hanem a különböző politikai lépések és viszonyok hatását akarták bemutatni.

 

SME

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!