Bugár Béla márciusban közvetlenül a parlamenti választások után két látványos átveréssel illetve átverési szándékkal lepte meg a választókat. Tizedikére tárgyalásra hívta az MKP-t, tizenkettedikén pedig bejelentette, hogy „ha a Smer akarja, készek vagyunk tárgyalni egy stabil kormány megalakításáról…“

 

És a tárgyalások, mint tudjuk, eredményre vezettek, és létrejött a jelenlegi Smer-SNS-Most-Híd kormánykoalíció. Akkor sokan fejcsóválva fogadták a hírt, vajon a vegyespárt miért a választások után kíván sürgősen tárgyalást kezdeményezni a sorrendben harmadik alkalommal parlamenten kívül maradt MKP-val, miért nem tette ezt meg a közös fellépés érdekében a választások előtt, amire Berényiek többször tettek kísérletet?

 

Belerúgni a földön fekvőbe

 

 hirdetes_300x300  

A földön fekvőbe még egy rúgás? Vagy már tudta, hogy két nappal később bejelenti a választók arculcsapásával felérő kormányalakítási hírt, és ehhez akart támogatást, muníciót szerezni az MKP-tól? Mintegy szerecsen mosdatásként… Az utóbbi áll közelebb a valósághoz, csak az azóta eltelt hónapok azt is megmutatták, hogy kissé más formában igaz a megközelítés, ami nem csak Bugár Béla kiváló stratégiai előrelátását, hanem egyúttal zseniális pimaszságát, sokak szerint viszont inkább pofátlanságát is bizonyítja.

 

Történt ugyanis, hogy a jelenlegi kormánykoalíciós tagsággal szlovák választóit csapta be leginkább, a magyarok egyelőre még örülnek annak, hogy egyáltalán van pár emberes képvisletünk a parlamentben. Azokat a nem nacionalist érzelmű szlovák választóknak okozott csalódást, akiket egyáltalán nem zavart a Most-Híd félig-meddig magyar volta, akiket meg tudott nyerni lekezelő bájával, populizmusával, akik azon a Fico ellenes oldalon álltak, ahol a vegyespárt is állt három választási időszakban, és amelyet Bugár cudarul átvert márciusban.

 

A szlovákok elfordultak a vegyespárttól

 

Ezek a szlovák választók fordítottak hátat azóta a vegyespártnak (lassan, de biztosan csökkenő pártpreferenciák is bizonyítják), ezek ábrándultak ki leghamarabb a pártelnök farizeusságából, és most keresik a helyüket a szűkre szabott szlovák ellenzéki pártpalettán. És Bugár nagyon jól tudta, hogy a Fico-friggy után ez a helyzet be fog következni, a szlovák választók lemorzsolódnak!

 

Valószínűsíthető, hogy most már csak azok a szlovákok maradtak meg mellette, akiket a kormánytagságból eredő előnyökkel jól tudott lakatni különböző szinteken. Ez viszont kevés!

 

Új stratégiára van szükség

 

Szükséges új stratégiához folyamodni a párt megmaradása érdekében!
És most jön a képbe az MKP! Mivel a legközelebbi (akár előrehozott választások is lehetnek) már nem számíthat a vegyespártból kiábrándult szlovák szavazókra. És persze közben lesznek megyei választások is, amelyen szintén nem akar majd nagyot bukni.

 

Háromszori használatra ítéltettek tehát a Most-Híd szlovák szavazói, feláldozta őket Bugár a Smer-es kormánykoalíció oltárán.

 

Felvidéki magyar egység

 

Most pedig a felvidéki magyar egység újrateremtésén fog ezerrel munkálkodni (amit 2009-ben sikerült szétvernie), mert tudja, hogy ez szavazatokat hozhat a konyhára, mivel népakarat. Igyekezni fog tehát visszakanyarodni az elhagyott anyapártjához, szüksége van arra a 105 ezres szavazóbázisra, ami nélkül nem érhet el sikert a legközelebbi választások alkalmával.

 

Az MKP az utóbbi idők legjobb döntését hozta meg akkor, amikor elutasította a Most-Híd márciusi szirénhangját, és most is okosan ódázza el a tárgyalást terepmunkára hivatkozva, hiszen láthatóan gyengül a vegyespárt. Valószínű, hogy a belügyminiszteri botrány elhúzódása tovább süllyeszti a vegyespártot, és akkor majd sokkal kedvezőbb pozícióból tárgyalhat vele az MKP új vezetősége, nem úgy, mint márciusban tette volna az akkor még magas lovon ülő Bugárral.

 

Mert tárgyalni viszont kell: a lövészárkokat a két szavazótábor között be kell temetni, a barikádokat le kell bontani! Idővel és okos kompromisszumokkal!
Száraz Dénes

 

Nyitókép: Képarchívum

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!